Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad kostar landstingets alla namnbyten?

Vad kostar landstingets alla namnbyten?

Annons
Skylt. Prislapp: 66 400 kr, men vad kostar resten? Arkivfoto

De senaste fyra åren har en rad namnbyten ägt rum inom landstingets verksamheter. Centrallasarettet har bytt namn till Västmanlands sjukhus Västerås, och de övriga sjukhusen i länet har följt samma mall. Hur många invånare som i dagligt tal verkligen säger ”Västmanlands sjukhus Västerås” när de talar om lasarettet är dock oklart.

Teater Västmanland bytte för ett par år sedan namn till Västmanlands teater. Familjeläkarmottagningarna bytte namn till vårdcentraler. Under mandatperioden 2006-2010 drev Socialdemokraterna dessutom frågan om att vårdcentralerna skulle kallas hälsocentraler.

I arbetet med att bilda region diskuteras också namnet på den kommande regionen.

Sällan eller aldrig redovisas de kostnader som dessa namnbyten medför i form av informationsutskick, skyltbyten, IT och annat som behöver åtgärdas när en verksamhet byter namn. När jag ställde en interpellation på landstingsfullmäktige kunde inte Denise Norström (S) svara på vad alla dessa namnbyten kostat och vilka positiva effekter det fått. Dock redovisades enstaka kostnader, exempelvis fasadskylten vid Västmanlands sjukhus Västerås som kostade 66 400 kronor. Även nya orienteringstavlor köptes in för 15 000 kronor.

Under landstingsstyrelsens sammanträde den 29 april i år fick vi veta att namnet på de landstingsdrivna vårdcentralerna ska bytas ut, oklart mot vad.

Samtidigt har de landstingsdrivna vårdcentralerna stora problem med underskott, brist på läkare och svårigheter att mäta väntetiderna. De problemen borde den rödgröna landstingsledningen ägna sig åt i stället för att hitta på nya namn, särskilt när de inte kan redovisa kostnader och eventuella positiva effekter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons