Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägen till eget jobb

Annons

Svar till ”Arbetsbefriad” (8/4). Försörjning och arbete har ett sysselsättningsuppdrag baserat på att den reguljära arbetsmarknaden inte har plats för alla.

Inom avdelningen finns olika verksamheter, bland annat café, städ, fastighetsskötsel, montering och pensionärsservice. Verksamheterna finns enbart till för att kunna ge de personer som har sin sysselsättning hos oss riktiga och meningsfulla arbetsuppgifter.

En del har, precis som skribenten skriver, försörjningsstöd, en del har någon form av åtgärdsanställning, där Arbetsförmedlingen och Försörjning och arbete delar på lönekostnaden.

Det är viktigt att den enskilde får korrekt information på ett tidigt stadium så att missförstånd undviks. Försörjning och arbete har ingen möjlighet att anställa samtliga arbetslösa i kommunen, åtgärdsanställningen kan heller aldrig vara längre än ett år och de löner som utbetalas är avtalsenliga.

I samband med att den enskilde aktualiseras för insatser upprättas en individuell handlingsplan tillsammans med en arbetskonsulent/coach. Syftet är att den enskilde på bästa och snabbaste sätt ska komma i egenförsörjning och att så långt det är möjligt tillvarata utbildning, erfarenhet och intressen.

Utöver arbetspraktik finns inslag av gruppaktiviteter, föreläsningar och friskvård. Syftet med insatserna är att undvika att framförallt ungdomar hamnar i ett passivt bidragsberoende med utanförskap och ett ökat droganvändande.

Försörjning och arbete bedriver ett EU-projekt, Språnget, där personer med åtgärdsanställning skrivs in för att under anställningstiden (max ett år), få individuellt stöd och även kortare utbildningsinsatser för att stärka möjligheterna till arbete på den reguljära arbetsmarknaden.

T.f. avd. chef, Försörjning och Arbete, Socialförvaltningen, Fagersta kommun

Elisabet Iveblad Grahn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons