Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi lever i ett varglän

Annons

Vänsterpartiet stödjer utsättning av varg i länet.

Vargen är en del av vårt naturliga ekosystem och har en stor betydelse för den biologiska mångfalden. Länge har den varit på gränsen till utrotning och stammen är i dag så liten och inavlad att dess möjligheter till fortplantning hotas.

Enligt regeringens rovdjursutredning bör den svenska vargstammen bestå av cirka 450 vargar, det vill säga mer än dubbelt så många som i dag.

Vänsterpartiet anser därför att nya vuxna vargar behöver planteras in och vi inser att vårt län är en av de platser där inplantering är lämplig. Att vår representant i viltförvaltningsdelegationen reserverar sig mot inplantering av varg i länet är inte i linje med partiets rovdjurspolitik.

Självklart ska man ta människors oro och rädsla för varg på allvar. Men det görs bäst genom information. Faktum är att vargen är ett skyggt djur som inte dödat någon människa i vårt land sedan början av 1800-talet. Antalet människor som dör av till exempel getingstick är betydligt fler.

De som bedriver djurhållning i områden med varg ska också få ersättning för de skador som vargen orsakar. I viltförvaltningsdelegationens yttrande framförs att lantbrukare bör få ersättning för faktiska kostnader vid uppsättning av rovdjursstängsel.

Vänsterpartiet anser också att ersättningen för viltskador bör öka. För det anslår vi också medel i vår budgetmotion.

Vargen har funnits i Skandinavien sedan istiden. Den är en del av vår historia och vårt ekosystem. Därför bör vi värna den.

Distriktsordförande i Vänsterpartiet Västmanland och före detta jägare

Hans Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons