Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi sparar mest på annat

Annons

Vilka verksamheter drabbas mest av Norbergs kommuns balanspaket?

I ett antal artiklar i Fagersta-Posten har vi kunnat läsa om

förslaget till balanspaket för

Norbergs kommun. Rubriker och texter har flera gånger antytt att det är verksamheter för barn och unga som vi politiker ”valt” att spara på.

För att ge en mer nyanserad bild vill jag klargöra följande:

n Den verksamhet som i förslaget till budget för 2012 får sänka sina kostnader mest är NVK, det vill säga den kommunaltekniska

verksamheten. Där minskar anslagen med totalt 27 procent, jämfört vad som var planerat innan den illavarslande skatteprognosen kom i augusti.

n Kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen får i förslaget minskade anslag med 7,3 procent, ledningskontoret med 3,5 procent, barn- och utbildningsförvaltningen minskas med 3,2 procent och socialförvaltningen med 1,6 procent.

n Riktlinjerna för balanspaketet var att lärartätheten i förskola och grundskola så långt som möjligt inte ska sänkas och inte heller personaltätheten i äldreomsorgen. Detta av den enkla anledningen att vi tror att personalen är helt avgörande för verksamheterna och att det är de som är den stora skillnaden för barnen och de gamla.

Faktum kvarstår att det saknas 11 miljoner kronor i kommunens budget nästa år och något måste göras.

Därför har vi i förslag till budget i första hand valt att minska på lokalkostnader och spara på områden som inte direkt påverkar de människor som är beroende av kommunens service på olika sätt.

Kommunstyrelsens ordförande

i Norbergs kommun

Åsa Eriksson, S

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons