Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken framtid, Fagersta?

Annons

De flesta ser väl med viss oro på utvecklingen när det gäller jobben i den norra delen av länet.

Vaasan (BakeOff) i Fagersta har varslat 87 personer om uppsägning, alternativt att flytta med till Estland. Vilka slags löner erbjuds personalen där?

Oroligheterna och personalminskningarna på det gamla järnverket i Avesta, Outokumpu Stainless AB, påverkar bland annat Norbergare och andra som pendlar dit.

Seco Tools då?

Vinstmaskinen Seco Tools AB ägs nu till fullo av Sandvik AB. Vad får det för konsekvenser? Om man vet att Sandviks eget hårdmetallföretag Coromant tillverkar samma slags vändskär som Seco till lägre priser så finns onda aningar…

Coromant och Seco har varit riktiga konkurrenter under alla år. Den situationen har nu förändrats.

Viktiga kundgrupper kommer enligt P-O Eriksson, som har varit vd för både Seco Tools AB och Sandvik AB, att reagera negativt på att konkurrensen på det höglönsamma området minskar, skriver man i affärspressen.

Han riktade nyligen några riktiga bredsidor mot Olof Faxander, ny vd för Sandvik, när han talade om att det var en ”high-flyer” från Stockholm, och kritiserade skarpt både mot flytten av huvudkontoret från Sandviken till Stockholm, och mot uppköpet av det börsnoterade dotterbolaget Seco Tools.

Fagerstas möjligheter?

Infrastrukturen (vägar, belysning med mera) runt Fagerstas tätort är inte den bästa. Och den försämras allteftersom tiden går.

Vid ett sågverk och hyvleri i Åvestbo, strax söder om Fagerstas tätort, får vd:n och ägaren ägna mycket tid åt att vara vägmästare. Bättre vore om han kunde ägna all kraft åt sitt företag.

Politikerna borde tänka på framtiden. Folket behöver arbetsplatser. Och då måste möjligheterna till vettiga transporter, med buss, bil och lastbilar, finnas. Vägbelysningar är en säkerhetshöjande faktor, främst för barnen, men även oss andra.

Försöken att lägga kostnaderna på befolkningen är inte bra. Underhållskostnaderna kommer att bli mycket höga. Alla betalar väl kommunalskatt?

Gör inte Fagersta till en plats som faller i attraktion och värde! Jag tänker då speciellt på områden utanför tätorten.

Pensionär med 22 år på Seco, därav

18 år som anställd, Fagersta

Bo Holmblad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons