Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla kommuner måste se över ekonomin – Fagersta också

Annons

Svar till Rolf Malmén och Christer Borg med flera, Sverigedemokraterna.

Välfärdsutmaningen som alla kommuner står inför innebär att det i runda slängar saknas 200 miljarder kronor i våra kommuner och landsting efter år 2030 om det ska kunna levereras service på samma sätt då som idag. Samtidigt står vi inför ett behov av kompetensförsörjning inom hela välfärdssektorn där en stegrande brist inom en rad olika yrkesgrupper flaggats upp.

En ekvation som inte riktigt går att få ihop, om man inte vågar ta steg åt ett helt annat håll och tänker bortom formerna för dagens välfärd. Fagersta kommun står alltså inte inför något specifikt krav på besparingar. Fagersta står inför samma utmaning som i princip alla andra kommuner. Varken kommunchef eller ekonomichef har sagt något annat.

Det är något helt annat som kommer att levereras i framtiden. Alla kommuner måste se över sin ekonomi och börja vandra på denna väg. Hellre förr än senare.

Att vi i våra kalkyler börjat sätta siffror på detta verkar onekligen ha fått det mer intressant som ett föremål för debatt. Det är i sig bra, för det är den här debatten som måste föras. Utmaningen försvinner ju inte.

Att peka ut nyanlända som grund för denna utmaning är inte särskilt rättvisande, det handlar om befolkningen i sin helhet och i synnerhet att klara det snabbt växande antalet äldre i Sverige. Det samtidigt som andelen människor i arbetsför ålder, som ska försörja dessa äldre, blir proportionerligt allt färre.

Om man säger det så här, det är osannolikt att Sveriges kommuner och landsting lyckas med bedriften att anställa den halv miljon människor som man ser behov av inom tio år. Vi måste kollektivt tänka annorlunda.

För Fagerstas del måste vi ta tillvara på tillväxten och våga investera inom alla sektorer och genom det rusta Fagersta för framtiden. Vi har en tydlig målsättning om ökad digitalisering, ökad grad av samverkan och en mer effektiv användning av våra skatter och bidrag. Så att kommunen kan fortsätta leverera den service som både kan och ska förväntas av oss.

Vi kalkylerar inte med några skattehöjningar. Vi kommer inte dragandes med önsketänkande. Vi har en stark framtidstro och vi känner oss trygga i det, utan vare sig en svartmålad eller skönmålad bild av verkligheten.

Marino Wallsten (S). ordförande kommunstyrelsen

Jan Johansson (M), vice ordförande kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons