Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla måste göra sitt för klimatet

Annons

Som en effekt av uppvärmningen minskar glaciärerna.

Svar till Calle på kammaren (FP 17 juli). Egon Jönssons liv medför färre möjligheter till koldioxidbesparingar än många andras. Kanske kommer elbilarna att ändra på det men det finns mycket annat att göra. Det har hans dotter rätt i.

Visserligen smutsar Sverige ner klimatet som nation till en liten del men svenskarna är drygt en promille av jordens befolkning men då är ju 0,2 procent nästan dubbelt så mycket. Ser man per person så överkonsumerar vi i Sverige mer än dubbelt så mycket som i många andra länder.

Situationen är kritisk! Naturprocesserna står och tippar. Olika processer i naturen hotar med att skapa onda cirklar som är oåterkalleliga. Exempel på det är upptiningen av den frysta tundran på norra halvklotet. När den tinat upp så släpps det loss massor av metangas som är mycket farligare för klimatet än koldioxid. Andra exempel på klimatförändringarna är att stormarna blir svårare, glaciärer försvinner, större områden på jorden torkar ut genom temperaturhöjningen, smältande glaciärer och stora regnmängder medför översvämningar. Det blir mer av det i framtiden om klimatförsämringen inte kan bromsas.

Det är viktigt att alla länder hjälps åt och gör sin del. Vi har en global överenskommelse och om någon fegar ur som USA så kan andra följa efter och då är det oåterkalleligt. De som är rädda för de ekonomiska konsekvenserna kan vara lugna eftersom många ekonomiska bedömare anser att det är lönsamt att satsa på förnybara energikällor.En omställning till en mer hållbar livsföring kan som insändarskribenten skriver bli påfrestande men alla kan bidra med en liten bit. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. .

Det är inte bara vi som bor i Sverige som berörs av det som insändarskribenten kallar miljöhets, den pågår överallt. Om klimatförsämringen får fortsätta kommer följderna för mänskligheten att bli mycket mera kännbara än de uppoffringar vi alla måste göra för att förhindra en klimatkatastrof.

Och det inte minst eftersom det blir massor av klimatflyktingar från de översvämmade låglänta områdena när deras mark försvinner under havsytan. Vi ser redan att det blir svårigheter och konflikter när vi ska ta hand om de flyktingar som redan finns.Calle tror att det bara är miljöpartister och kommunister som ligger bakom miljökraven och att det inte finns vattenmätare i lägenheter. Hade han rätt skulle väl inte ledarna för de 20 rikaste länderna i världen ha försökt övertala USA:s president att ändra sig om klimatet.

Sten Mu Yu Widhe (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons