Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använd vårdhundar i psykiatrin

Annons

Vårdhundar finns inom äldreomsorgen. Även psykiatrin borde prova, enligt M.

Hunden har spelat en stor och betydelsefull roll för människan i alla tider. Det är inte en tillfällighet att alla vet vem som åsyftas, när vi pratar om människans bästa vän. I dagens samhälle används hundar inom ett stort antal nya områden som många människor kanske inte känner till eller tänker på.

Det är väl känt att hundar kan möta människor på ett alldeles unikt sätt. Därför har jag lämnat in ett förslag till regionfullmäktige om att införa vårdhundar inom psykiatrin. Just inom psykiatrin är det vara otroligt värdefullt om hunden kan skapa kontakt med patienter som lider av exempelvis ångest och depression. Hunden ställer inga krav utan bjuder in till kontakt genom att bara finnas till.

Region Skåne har sedan ett år tillbaka genomfört ett lyckosamt försök med vårdhund inom psykiatrins slutenvård. Barn- och ungdomspsykiatrins slutenvårdsavdelning har hyrt in en vårdhund med certifierad hundförare som besökt avdelningen 2-3 gånger i veckan. För att få kontinuitet har man mestadels använt samma hund med förare som besökt avdelningen. Försöket i Skåne har varit så pass lyckat att man nu avsatt medel för att utbilda en fysioterapeut på avdelningen till hundförare.

Vårdhundar används redan inom bland annat äldreomsorgen i Västmanland, nu är det dags att vi provar detta även i den psykiatriska vården. Livskvaliteten kan höjas, medan depressionerna minskar och blodtryck och kolesterolvärden kan sänkas. Även Alzheimerpatienter har visat sig blivit mer aktiva och mindre deprimerade tack vare kontakten med djur.

Positiva sidoeffekter är att vårdpersonalen kan få en bättre arbetsmiljö och det kan även innebära minskade kostnader för vård och medicinering på sikt.

Maria Dellham , oppositionsråd (M) Region Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons