Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är man kritisk i Norberg avfärdas man som gnällspik

Annons

Författaren Vilhelm Moberg, författare, talade om

"I en demokratur råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps.” – citat från Vilhelm Moberg i DN 1965. Om man skall ge en bild av Norbergs politiska debatt så är det inte utan att man känner igen sig i Mobergs beskrivning av ett samhällsklimat där demokratur råder.

Vi förstår att Demokraterna är på rätt spår när debattmotståndaren sätter fokus på de som skrivit artikeln istället för att debattera i sakfrågan. Vi kanske får ursäkta debattörerna med att de ovana vid att bli granskade på det sätt som vi granskar dem. Vi försäkrar er att vi kommer att fortsätta – oavsett vad ni kallar oss.

Norberg kommuns hantering av skolfrågor de senaste fem åren verkar vara en fråga där man inte får ha avvikande åsikter. De som vågar kritisera kommunen blir omedelbart klassade som gnällspikar, pessimister eller tomtar. Kommunalrådet, Johanna Odö, ägnade en och en halv sida i Norbergsbladet till att bortförklara den låga rankingen och istället lägga skulden på de nyanlända som varken har skolvana eller kan svenska språket.

Den ursäkten kan vara giltig för 2016 men hur skall ni förklara att Lärarförbundet ger Norberg låga betyg för de tre föregående årens mätningar? Då hade vi inte nyanlända som drog ner resultatet.

Vad kommunalrådet också undviker att redovisa är att kommunen fick 40,3 miljoner i extra statsbidrag för att kompensera för det stora mottagandet. Demokraterna väntar fortfarande på hur skolan och för den delen socialförvaltningen konkret kompenserats för den stora belastningen som mottagandet innebar för sektorerna.

Slutligen byter vi ämne till något som ändå har kopplingar till integration och skola.Kommunen beslutade under 2016 att lägga 7,5 miljoner kronor på att bygga ett nytt HVB-hem för ensamkommande. 5 miljoner av det omtalade extra statsbidraget användes till att finansiera investeringen. 2017 beslutar kommunen att lägga ner verksamheten eftersom det inte längre fanns behov av fler platser på HVB.

Vem kommer att träda fram och ta det politiska ansvaret för den svajiga hanteringen av skattemedel som resulterade i en ny miljonrullning. Accepteras vad som helst i Norbergs kommun?

Lennart Skansfors, Christer Filipsson, Tommy Vestling. Erika Vestling, Anna Lindgren, Anders Brunnberg, Stefan Holm, John Ellard

Demokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons