Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa Eriksson (S): Jag är stolt över sänkt skatt för pensionärer

Annons
Foto: Anders Wiklund/TT

En konsekvens av de jobbskatteavdrag som infördes av den borgerliga regeringen är att pension beskattas hårdare än lön. Det är därför du betalar mer i skatt än en löntagare. Det tycker vi är fel. Vi har lovat att avskaffa den orättfärdiga skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare helt och kommer att göra det stegvis fram till 2020, i den takt ekonomin tillåter.

Vi socialdemokrater har varit tydliga med att de pensionärer som har det sämst ställt måste få det bättre. Det är därför vi först sänker skatten för de med lite tunnare plånbok, höjer taket i bostadstillägget, fördubblar det allmänna tandvårdsbidraget - och ser över grundskyddet i pensionssystemet, alltså garantipensionen.

Ingen kan med bibehållen trovärdighet ifrågasätta om den S-ledda regeringen prioriterar situationen för Sveriges äldre. Sänkningen av pensionärsskatten är regeringens enskilt största reform i budgeten för 2018, och det är vi socialdemokrater som har en konkret politik för att sluta skatteklyftan helt.

Men alla håller inte med oss. Granskar man Moderaternas och Sverigedemokraternas respektive budgetförslag för 2018 framgår det att de vill att det ska vara skillnad i beskattning mellan pensionärer och löntagare, även framöver.

För oss socialdemokrater är det dock självklart att om du har arbetat, kämpat och bidragit till Sveriges allmänna välstånd så ska din inkomst som pensionär beskattas på ett rättvist sätt. Därför är det glädjande att 1,5 miljoner personer över 65 år vid årsskiftet fick sänkt skatt med upp till 5 000 kronor per år. Det är politik som stärker ekonomin för omkring 50 000 västmanlänningar. Det är jag stolt över.

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons