Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att dricka kan vara farligare än man tror

Annons

Alkohol är bra för hjärta och kärl! En nyhet vi med jämna mellanrum får oss till del i olika media. Men ­rapporterna/forskningen om nyttan av att dricka alkohol för att motverka hjärt- och kärlsjukdomar tar aldrig/­eller sällan upp det faktum att det är inte alkoholen i sig som är den positiva substansen utan andra ämnen i till exempel vin. Dessa ­ämnen kan man få i sig utan att dricka alkohol och då till en lägre kostnad.

Faktumet att alkohol ökar risken för flera cancerformer slås tyvärr inte upp i lika stora rubriker.

För fjärde året i rad har välrenommerade alkoholforskare från hela världen samlats på IOGT-NTO:s folkhögskola i Wendelsberg för att gå igenom aktuell ­alkoholforskning. Temat den här gången var alkoholens bidrag till cancerfallen i världen med särskilt fokus på Sverige.

Undersökningen visar att svenskarna är sämst informerade i EU om alkoholens bidrag till cancer. Alkoholforskaren Harold Holder från USA menar att alkohol är ett cancerogent ämne i sig och orsakar många dödsfall därför är det viktigt att känna till dessa risker.

Det har länge varit känt att alkoholkonsumtion ökar risken för cancer i mun och svalg, men alkohol ökar även risken för att drabbas av våra vanligaste cancerformer bröst- och prostatacancer även om alkoholens bidrag i de fallen inte är så stort, säger Harold Holder.

Till och med risken att få hudcancer ökar om man dricker alkohol men man måste då dricka alkohol i samband med att man solar. Harold Holder säger också att någon säker risk gräns för alkoholintag och risken för att drabbas av cancer finns inte. Dock är det så att varje glas alkohol ökar ­risken. För vissa cancer­former är sambandet linjärt för andra vet vi inte än om det kanske finns en tröskel.

Helt klart är rapporten ­intressant och borde få ­samma uppmärksamhet som tveksamma alkohol­positiva rapporter. Med det sista sagt menar jag inte att den som dricker alkohol ­inte upplever detta som ­positivt utan det faktumet att väger man samman olika risker och eventuella för­delar så är skaderisken med att dricka alkohol så mycket större sett till risken för att få olika sjukdomar och drabbas av för tidig död än eventuella medicinska fördelar.

Rimligtvis borde de aktörer som arbetar med ­olika former av skadeförebyggande insatser i större utsträckning ta upp de här frågorna för att skapa en större med­vetenhet om de kunskaper som finns.

Bosse Axelsson, IOGT-NTO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons