Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens situation skrämmande likt 1930-talets Tyskland

Annons

Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta

Signaturen Peter och Bengt Södersten (22/3) är båda i sina svar lysande exempel på nättroll som hittat in på insändarsidorna.

Att det finns ett missnöje i samhället råder det inget tvivel om. Att missnöjet kretsar kring invandringen är också tydligt. Som fenomen finns ett samband som känns igen i många aktuella västerländska val.

Det finns en stor grupp människor som inte anser sig vara lyssnade på, som tycker att de etablerade partierna inte gör tillräckligt och som känner sig hotade av framför allt invandringen. Det får som effekt att man i princip är beredd att välja vilken företrädare som helst. Bara det är ett alternativ till etablissemanget.

Det är inte rasister som röstar fram dessa företrädare. Det är människor som sannolikt känner att deras egen värld hotas och att de riskerar att förlora den trygghet de har i sin direkta närhet. Det här ser de som sin chans att påverka.

Det allra mest skrämmande är att det finns företrädare med rötter i nazistiska organisationer eller står för rent människofientliga åsikter och uttalat hat mot exempelvis muslimer. De spelar på människors oro med populistiska budskap, underbyggda av nättroll, alternativa fakta och falsk nyhetsspridning.

Som fenomen är det skrämmande likt utvecklingen i Tyskland under det tidiga 1930-talet. Det har varit svårt att förstå hur ett helt folk kunde trollbindas av en rasistisk, kvinnoföraktande och människofientlig man och hans följe i en orolig tid. Kanske är det lättare att förstå idag, nu när vi befinner oss mitt i en upprepning av historien. Byt bara ut ordet jude mot muslim.

De etablerade politiska partierna måste bli bättre på att kommunicera sin politik, som på olika sätt vill det allra bästa för vårt samhälle. Vår välfärdsmodell raseras inte bara för att det kommer hit fler människor från andra länder. Den stärks.

Grundläggande medmänskliga värderingar riskerar att gå om intet, till förmån för kortsiktiga löften om murbyggande och stängda gränser. I en tid då vi behöver investera och satsa på vår framtid, när vi behöver bli fler.

Lär vi oss av historien eller är vi dömda att upprepa den? Du väljer väg om ett drygt år.

Marino Wallsten, kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons