Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokraterna i Norberg: Debattera mera

Annons

REPLIK. Svar till Mikael Ladman (S), den 19 juli. Det är stimulerande att debattera med herr Ladman. Du är pålitlig och envis. Du svarar alltid upp snabbt på våra insändare och det är nästan så man tycker synd om dig, Ladman, finns det inga andra skribenter hos sossarna? Eftersom du är så rapp att svara medför det också att det blir intressant för läsarna att följa debatten. Bra jobbat Ladman och vi skulle önska att fler skulle ha samma mod som du att möta oss i skriftliga dueller.

De som borde stå först i ledet att svara på våra frågor och påståenden är kommunalrådet Åsa Eriksson och vänsterpartiets Kent Persson. Men där är det tyst … Denna tystnad från ansvariga politiker i Norberg är talande. Att man inte anser sig behöva gå ut och ta ansvar eller motivera för sina beslut tyder på ett medborgarförakt.

Under debatten om vindkraftsetableringen använde sig politikerna av samma taktik som nu. Genom att inte debattera så argumenterade både Lotta Gröning och Magdalena Andersson för döva öron. Är det demokrati och närhet till medborgarna – nej. Vi skall göra vårt bästa och se till att väljarna inte glömmer bort etablissemangets maktfullkomlighet.

Nu till gode herr Ladman. Du har i flera insändare anklagat oss för att vara opportuna gnällspikar som inte har något konstruktivt att tillägga i debatten. Fyndigt att kalla oss för ett revisorsparti och det kanske kan vara en bra etikett idag. Vi sitter inte i fullmäktige och har ingen möjlighet att debattera när frågan är aktuell.

Utan opposition ingen demokrati. Vi tar oss an uppgiften att kritisera er även om vi förstår att det känns obekvämt och nytt att bli ifrågasatta. Vad anbelangar vår konstruktiva hållning. Ta del av våra åtta medborgarförslag så kan du kan se exempel på vad vi vill åstadkomma. Det är fler förslag än vad något annat etablerat parti lyckats åstadkomma under 2017.

Vi passar på att lista några saker som vi anser är viktiga i nuläget:

Att makten följer en demokratisk kompass inför beslut som direkt påverkar kommuninvånarna. Vi kritiserade kommunens politiska process inför att man 2016 gav klartecken att det skall byggas 31 vindkraftsverk i Olsbenning. Hade man följt en god demokratisk linje och kompass skulle man givit de invånare som drabbades möjlighet att muntligt informera alla partier om de argument som talade emot att tillståndet skulle bifallas innan beslutet skulle tas i fullmäktige.

Att kommunfullmäktige inrättar beredningar inför viktiga beslut. Till dessa beredningar kan invånare och sakkunniga beredas möjlighet att delta och bidra till att skapa ett bredare beslutsunderlag inför komplexa beslut. Denna möjlighet finns redan i dag, men utnyttjas inte. Hade detta gjorts inför beslutet om vindkraft så hade beslutet kanske blivit annorlunda och respekterats på ett annat sätt än vad det görs idag.

Att kommunen inför alla beslut alltid skall ställa sig frågan om välfärdssektorns behov av resurser är tillgodosedda. Det skulle skydda sektorerna från att behöva spara på grund av att politikerna frestas att fatta populistiska beslut. Vi har kritiserat kommunens beslut att bygga idrottshall och andra kultursatsningar. Kritiken bygger på att kommunen inte säkerställer att skola, vård och omsorg får sina behov tillgodosedda i första hand.

Christer Filipsson

Lennart Skansfors

Demokraterna i Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons