Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokraterna: NVK behöver förändras

Annons

I fredagens insändare kritiseras vi i Demokraterna för att vara okunniga i byggprojektering och att vi heller inte förstår att entreprenörer kan ha "tillkommande kostnader" av den karaktären som beskrivs. Vi kan enbart svara att vi är medvetna om att det kan tillkomma oförutsedda kostnader av det slaget som skribenten redovisar. Vi ställer oss dock frågande till att det systematiskt skall höja prislappen med 50 till 75 procent jämfört med den ursprungliga kalkylen.

Ett systematiskt påslag på kalkylen tyder på betydande brister i både planering, kontroll och styrning från både politiker och tjänstemän vilket försvårar möjligheten att uppskatta kommunens investerings- och underhållskostnader.

Kommunerna kommer att få allt svårare att få sin ekonomi att räcka till att tillgodose alla möjliga behov som antingen är lagstadgade eller frivilliga. Teknisk förvaltning sväljer betydande andelar av kommunens samlade skattemedel och det är då rimligt att politikerna får en rättvisande bild över vad saker och ting kan beräknas kosta.

Det är slutligen ingen nyhet att entreprenörer, främst inom bygg och entreprenad lägger låga anbud för att vinna olika projekt för att sedan krydda räkningen med poster som tillkommande kostnader. Rätt eller fel men då borde det då ingå som en reservation i kalkylerna och inte dyka upp som en oförutsedd kostnad.

Vi vidhåller slutligen att NVK måste förändras och reformeras. Det får vara slut på den tiden när tjänstemän behandlar politikerna som marionetter och därefter får igenom alla beslut ograverade.

Det är synd att inte skribenten vågar stå för sina åsikter med sitt namn men av innehållet att döma låter det som att det skulle kunna vara en ”entreprenör” som känner sig trampad på tårna.

Christer Filipsson, Lennart Skansfors, John Ellard, Tommy Westling, Anna Lindgren, Stefan Holm, Anders Brunnberg

Demokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons