Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokraterna pratar i nattmössan

Annons

Lars Persson, Partiet för Norbergs framtid.

Den 1/9 skriver Lennart Skansfors/Christer Filipsson, Demokraterna i Norberg, på Facebook att direktionen har ”suttit och sovit” och pekar ut Sten Nordström och mig. Stig Bergmans ställning i direktionen är helt annan, eftersom han är ordförande och att han därmed bör sitta på mer information än vi andra i direktionen, så han får svara för sig själv. Insändaren i FP 11/9 hade jag sänt in innan jag läste inlägget på Facebook. Man kan få intrycket att påståendet har samband med det som berörs i insändaren i FP 1/9. I så fall visar det herrarnas totala okunskap.

Upphandlingar görs i NVK i en gemensam organisation för Fagersta och Norberg. Beskyllningarna drabbar därför hela direktionen. Om ni läser kallelser och protokoll ska ni finna att upphandlingar för större projekt tas upp i direktionen, liksom ramavtal. Direktionen ges inte information om vilka resurser som avses användas i mindre projekt. Vi måste utgå ifrån att tjänstemännen följer lagstiftningen och använder egna resurser (personal och maskiner) i den mån sådana finns.

NVK har två uppgifter; den första är att vara utförare, alltså att svara för projektering, upphandling och tilldelning av resurser. Detta bör ske gemensamt för våra två kommuner. Direktionens uppgift är då styrning av organisationen. Tyvärr läggs för lite av direktionens engagemang på detta.

NVK:s andra uppgift är att – tillsammans med direktionen - fatta beslut om och, att i samråd med nämnder och utskott, utföra samt följa upp underhåll och investeringar. Direktionen ägnar sig för mycket åt denna uppgift på bekostnad av styrningen av NVKs: organisation.

Vad som sker i Fagersta är av litet intresse för oss i Norberg och jag utgår ifrån att den uppfattningen är ömsesidig. Därför röstar vi alltid som majoriteten i frågor som avser den andra kommunen. Jag anser att detta är olyckligt ur demokratisynpunkt och att det vore bättre om beslut och diskussioner bara skedde i kretsen av ledamöter från den egna kommunen.

Åtminstone en av företrädarna för Demokraterna var med vid bildandet av det ”skandalartade” samverkansorgan som heter NVK. Demokraterna kan vara styva i korken om att de skulle kunna stoppa ”miljonrullningen”, men efter min tid i direktionen kan jag bara säga till läsarna – tro dem inte.

Ska NVK bli en effektiv organisation med kompetenta tjänstemän, fordras det att förbundschefen går till botten med problemen och ställer krav på större öppenhet och respekt för direktionen samt bättre beslutsunderlag och att dessa finns att tillgå i tid.Demokraterna fortsätter att smutskasta enskilda ledamöter på Facebook, istället för att diskutera sakfrågor. Den populistiska debatt som förs där, är inte värd att kommentera.

Lars Persson, Partiet för Norbergs framtid

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons