Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs bättre ordning och reda i NVK

Annons

Norra Västmanlands Kommunalteknikförbunds vice ordförande Gustav El Rachidi (S) kommenterar debatten kring NVK.

I några insändare har företrädare för olika i partier i Norberg vädrat en del åsikter gällande NVK (Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund) och kring hur arbetet bedrivs i förbundet. Det man inte ska glömma att säga är att det sedan denna mandatperiod inleddes hösten 2014 har bedrivits ett gediget arbete för att identifiera och komma tillrätta med rutiner, bristande insyn och kontroll av verksamheten. I mångt och mycket på initiativ från Fagersta kommun.

Det handlar om en ansvarsfull hantering av våra gemensamma skattemedel. Den interna kontrollen har under hela denna tid ständigt förbättrats genom framtagning av uppföljningsbara arbetsrutiner och former för samordning med ägarkommunerna. Vi är inte i mål än, men vi tar tag i varenda enskild sak som dyker upp. Den interna kontrollen handlar inte enbart om ekonomi utan också om styrning och ledning av förbundet. Fagersta kommun har likväl som Norbergs kommun ansvar för förbundets förbindelser. Rimligtvis borde verksamhet som för med sig stora kostnader och som rör en specifik kommun samrådas med respektive kommun, men så har det egentligen inte alltid varit, sedan lång tid tillbaka.

Det är mer än bara fyra samtidiga ersättningar till en och samma person. I Fagersta har man sedan i våras tagit några nödvändiga steg för att få ordning på detta. Dels har kommunstyrelsen i Fagersta beslutat att planerna för underhåll numera måste fastställas av kommunfullmäktige varje år och direktionen kan sedan ge igångsättningsmedgivande utifrån det. Det ska inte beslutas av någon enstaka person i ledande ställning.Dels bör förbundet i enlighet med förbundsordningen samråda med kommunerna rörande insatser i miljonklassen, innan sådana projekt påbörjas.

Sammanfattningsvis så har det sedan 2014 genomförts åtgärder för att få bukt med allt som bubblat under ytan inom NVK och det kommer vi fortsätta göra tills dess att det blir ordning och reda på alla plan. Egentligen är det anmärkningsvärt att alla brister vi rotat fram inte har uppdagats och åtgärdats under tidigare mandatperioder.

Gustav El-Rachidi (S), vice ordförande, direktionen för NVK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons