Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera krisberedskap är inte käbbel

Annons
Vi måste ta till oss slutsatserna efter de stora skogsbränderna, påpekar skribenterna.

Svar till Lena Hjelm-Wallén om krisberedskapen (3/8). I FP den 27 juli hade vi en debattartikel där vi pekade på att Sverige måste rusta upp sin krisberedskap. Det här har fått Lena Hjelm-Wallén (S) att reagera. Hon tycker att det är partipolitiskt käbbel och gnäll eftersom vi har synpunkter på hur krisberedskapen byggs upp i vårt land.

Sommaren 2014 drabbades Västmanland av den största skogsbranden i Sverige på över 100 år. En rad utvärderingar gjordes för att analysera hur brandbekämpningen fungerade. I de västmanländska kommunerna tog vi till oss av slutsatserna från dessa och har gjort stora förändringar och förbättringar i vår krisberedskap.

Det här gäller inte minst i Sala kommun där vi i stor politisk enighet genomfört stora förändringar när det gäller ledningsstrukturen för Räddningstjänsten, uppbyggnad av krisledningsstab inom tjänstemannakåren och inrättande av funktionen Tjänsteman i Beredskap. Det här är åtgärder som väsentligt stärkt vår krisberedskap.

På central nivå har man dock inte i tillräcklig utsträckning tagit till sig av slutsatserna från alla de utvärderingar som gjordes efter storbranden 2014.

I juni 2018 var det dags igen. Återigen en stor brand i Sala kommun. Efter denna skrev jag och Anders Wigelsbo om att vi såg att tre åtgärder behövde vidtas för att höja krisberedskapen vid skogsbränder. Ett tydligare uppdrag till försvarsmakten att hjälpa till vid skogsbränder, civilt brandflyg och brandbekämpningsflygplan. De stora skogsbränder som rasat under juli 2018 har ytterligare understrukit detta.

Vi måste ta till oss av de slutsatser som olika utvärderingar visar och vidta åtgärder på både kort och lång sikt. Att konstatera detta är inte partipolitiskt käbbel eller gnäll. Det är att ta sitt politiska uppdrag på allvar.

Carola Gunnarsson (C)

Riksdagskandidat i Västmanland

Anders Wigelsbo (C)

Kommunstyrelsens ordförande i Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons