Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Earth Hour, gör det någon skillnad?

Annons

Den 25:e mars klockan 20.30 till 21.30 är det dag för världens störta klimatmanifestation, nämligen Earth Hour. Men är det verkligen rätt väg att gå för att göra skillnad? Eller finns det andra sätt att gör skillnad och förändra världen till det bättre?

Earth Hour är som sagt världens största klimatmanifestation, och människor i alla världens länder är med och deltar på ett eller annat sätt, och många kan argumentera för att det är just detta, att det är så många personer inblandade som gör Earth Hour till vad det är, samt att vi också kan skicka en viktig signal till världens politiker om att vi vill se förändring, och att vi vill se ny politik som gynnar klimatet på riktigt, och ingen tom symbolpolitik.

Å andra sidan kan man argumentera emot Earth Hour genom att säga att vår elkonsumtion knappt minskar över huvud taget under den korta timmen, och att Earth Hour just är en tom symbolhandling utan större effekter.

Personligen anser jag att ingen av sidorna har helt rätt i sin argumentation, det är viktigt att vi är tydliga med vad vi vill, och att vi sätter press på politikerna, inte bara i Sverige, utan även i hela världen eftersom det är ifrån länder som exempelvis USA och Kina som de största mängderna koldioxid kommer. Det är väldigt viktigt att vi ser till att det sker förändring, både på lokal, regional, nationell och global nivå. Vi måste se till att gå från ord till handling helt enkelt.

Enligt en debattartikel från mars 2013 i SvD har 80 procent av Sveriges ungdomar klimatångest. Detta är ett allvarligt problem, det är ju trots allt vår generation som ska ta över världen en dag, och då vill vi kunna ärva en planet fylld av hopp, frihet, grönska och biologisk mångfald, och inte en planet fylld av hopplöshet, miljöföroreningar och ökande medeltemperaturer.

Det är lätt att tänka att klimatförändringarna inte kommer påverka oss i Sverige, men så är inte fallet. Bland annat kommer skyfall, torka och översvämningar drabba delar av Sverige i betydligt större grad än vad det gör nu. Vintrarna ser även ut att bli varmare och slaskigare. Och viktigt att påpeka är att jag inte sitter här och hittar på detta. Det står att läsa på SMHI:s hemsida.

Så vad blir slutsatsen? Ska man släcka lamporna den 25:e? Det är fakta att elkonsumtionen knappt påverkas under den korta tiden, men å andra sidan så visar man att man kräver förändring inom miljöpolitiken. Personligen tänker i alla fall jag släcka lamporna, Earth Hour handlar trots allt inte om att spara el, utan att visa världens makthavare att vi vill se förändring och att vi inte vill se vår planet och dess kretslopp saboteras så att framtida generationer inte kan leva här.

Linus Karlén, Samhällsvetenskapsprogrammet, NVU, Brinellskolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons