Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen solcellspark en felsatsning

Annons
Andra är bättre på att producera solel än regionen, enligt skribenterna.

Regionstyrelsen i Västmanland har fattat beslut om att uppföra en egen solcellspark i Köping. Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna anser att det är en felprioritering av det rödgröna styret i regionen (landstinget).

Vi vill hellre att landstinget/regionen fokuserar på att leverera god sjukvård. Att uppföra en solcellspark är knappast regionens huvuduppgift, det kan andra sköta bättre.

Region Västmanland köper redan idag hundra procent grön el och det finns därför ingen anledning att gå in i det här projektet. Det framstår allt mer som plakatpolitik av de rödgröna, men i verkligheten riskerar det att bli en onödigt dyr affär för skattebetalarna. Avtalet som de rödgröna lagt fram är nämligen på hela 30 år, det är en alldeles för lång avtalstid.

Merkostnaden jämfört med dagens system, där vi redan köper grön el, beräknas till en halv miljon kronor per år. Tekniken kring solel går starkt framåt hela tiden, därför är risken stor att den här lösningen blir både dyr och omodern på sikt.

Solcellsparken ska dessutom byggas på värdefull åkermark, vilket vi också ifrågasätter. Om hela Västmanland ska kunna leva behövs marken för jordbruk, inte för regionala energiexperiment.

Alliansen tycker också det är problematiskt att allt fokus läggs på vilken typ av energi som produceras, och inte på hur vi kan minska energianvändningen inom regionen. När det gäller matsvinn och transporter är fokus ofta på att minska dessa. Men när regionen talar om energi är det främst vilken energi som produceras som är i fokus, inte hur vi kan slösa mindre på energi. Det är klimatsmarta sjukvårdsbyggnader vi behöver uppföra, inte solcellsparker.

Alliansen tycker solenergi är ett viktigt energislag – men vi ska inte själva producera den när andra gör det bättre.

Tomas Högström (M)

Helena Hagberg (L)

Birgitta Andersson (C)

Malin Gabrielsson (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons