Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett dråpslag för svensk landsbygd

Annons

Av Sveriges över 200 kommuner har vår kommun, Skinnskatteberg, i en enkät bland kommunernas företagare hamnat på sista plats. Våra regeringspartier, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har diskuterat förslag att höja bensin- och dieselskatterna samt införa kilometerskatt på tunga fordon. Om detta blir verklighet så blir det ett dråpslag för de företag och befolkning som bor och verkar på landsbygden, samt för Sveriges export.

Detta är så allvarligt att samtliga partier måste enas om att se till att detta inte blir verklighet, och med anledning av detta så var vi några som åkte till Miljöpartiets månadsmöte i Skinnskatteberg den 29/8 som var förlagt till Skräppo skola några kilometer utanför Riddarhyttan, där den så kallade Teatermaskinen håller till och har sin årliga Motståndsfestival.

Vi blev väldigt väl mottagna av MP:s representanter och fick ställa frågor och hade en fin diskussion om problemen. Vad man kunde konstatera var, att de hade väldig lite uppfattning av vad det skulle bli för konsekvenser om partiets förslag skulle bli verklighet, och jag förklarade för dem att de styrande innanför tullarna i Stockholm har en väldigt diffus uppfattning av hur det fungerar i verkligheten ute i landet.

Trafikutskottets ordförande Karin Svensson-Smith arbetar för att minska betydligt på lastbilstrafiken i landet genom att straffbeskatta den. Jag hade räknat ut att till exempel en timmerbil med 12 000 mil per år betalar cirka 360 000 kronor i årlig diesel- och fordonsskatt, vilket de inte hade en aning om. När de inkomsterna inte kommer in så blir det svårt att betala de 12 miljarder som det eftersatta underhållet av järnvägen kostar. Jag fick då frågan om var pengarna kunde tas, och det måste bli i den lyxkonsumtion som förekommer, bland annat Thailandsresor.

De förklarade då att det var svårt för ett så litet parti i Skinnskatteberg att kunna påverka, men jag menade att det måste kunna gå att lämna in motioner till MP:s partikongress. Väntar med spänning på vad som kommer att ske.

Vidare så hade Socialdemokraterna ett möte på Sture i Skinnskatteberg, måndagen den 17/10, med riksdagsledamoten Lars Eriksson. I annonsen så stod det: Kom, var med och tyck till och debattera vad Du tycker är bäst för vår kommun.

Men där var det trots annonsen betydligt lägre i tak, för där blev vi tyvärr avvisade, trots annonsens text om att man skulle få debattera. Mötet var bara för medlemmarna i S, och det var synd, då även de behöver bli lite mer bekanta med verkligheten.

Bengt Södersten, Bysala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons