Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta bottenskrapar

Annons

fagersta. Kommunstyrelsen har ställt sig bakom ett förslag till budget för de kommande åren. Enhälligt sånär som på två punkter.

Vi lyckas undvika de allra flesta av de trista besparingsförslag som har tagits fram. Hur har nu det lyckats?

Jo, vi bottenskrapar resurserna. Nästa år använder vi 21 miljoner ur tidigare års överskott och de kommande åren cirka 11 miljoner vardera. Även en årlig reserv på 3 miljoner för att kunna parera befolkningsförändringar under löpande år tas nu i anspråk redan i budgeten. Därutöver halverar vi det normala resultatkravet på 2 procent de kommande tre åren.

Det är med andra ord en något skör budget, men med ”guds hjälp och en gaffel” kan vi nog klara det de kommande åren.

Men över tid måste något ske. Stora nedskärningar eller tämligen stora skattehöjningar i kommuner och landsting de kommande åren. Eller så får vi en statlig politik som prioriterar välfärd framför de skattesänkningar.

Minskar man skatteintäkterna med 130 000 miljoner kronor årligen så fattas det pengar till skolor och förskolor. Vill man dessutom få rättvisa mellan yrkesarbetande och pensionärer bara genom att sänka pensionärernas skatt blir det än svårare att klara äldreomsorgen. Och det skulle skapa mer rättvisa om statsskatten höjdes, den vi betalar efter bärkraft.

Detta i  stället för att vara tvungna att höja den kommunalskatt vi alla, oavsett inkomst, betalar samma procent på. I slutänden får vi den välfärd vi är beredda att betala för och den betalningsviljan uttrycks i de allmänna valen om mindre än ett år.

kommunalråd, Fagersta

Stig Henriksson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons