Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta förlorar 50 miljoner på SD-politik

Annons

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i talarstolen i riksdagen.

Svar till Gunilla Dahlberg Malmén (15/2). Att blunda, hålla för öronen och skrika högt får inte det som står i Sverigedemokraternas budgetförslag att försvinna. Om SD:s budget från 2015 skulle fått råda så skulle statsbidragen till kommuner och landsting successivt skäras ner årligen från 94 miljarder till 41 miljarder år 2018, en total neddragning på 56 procent. Räkna sedan ihop alla besparingsförslag inom välfärdssektorn. Det är inte alternativa fakta. Det står ju där, i SD:s budgetmotion. Det är fakta.

Det finns däremot ingenting som beskriver tankarna kring hur man tänkt sig att finansiera sitt budgetförslag. Det blir särskilt viktigt då det ligger besparingar på den välfärd som Sverigedemokraterna påstår sig värna om. Det har stor betydelse för en kommun som Fagersta eftersom det som Riksdagen beslutar om kan antingen underlätta våra lokala möjligheter att sköta välfärden, eller försvåra den.

Om man försöker sig på att räkna ut vad Sverigedemokraternas budgetförslag skulle innebära för Fagerstas del, utifrån hur statsbidragen är fördelade idag, så skulle Fagersta med sina 13 400 invånare få mellan 50 och 70 miljoner mindre att röra sig med. Det motsvarar nästan vår totala kostnad för NVU gällande gymnasie- och vuxenutbildningen. Finansieras det med en minskad asylmigration? Men den här besparingen handlar inte om de särskilda statsbidragen kommuner får för flyktingmottagandet, det här är en besparing utöver det. Det är en ekvation som inte går ihop, och Sverigedemokraterna lämnar heller inga närmare förklaringar än så, varken i sina budgetpresentationer eller i Gunilla Dahlberg Malméns insändare.

Jag noterar i vilket fall en ändrad ton och ett annat språkbruk i Gunillas senaste insändare, till skillnad mot den första där hela folkgrupper generellt fördes samman och pekades ut. Som om det skulle vara skillnad på hur man pratar i egen sak och när man företräder ett parti.

Marino Wallsten (S), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons