Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta kan lära av andra kommuners skolor

Annons

Skribenten vill att partierna tar fram för en förbättrad skola i Fagersta.

Tack Sune Andersson för att du besvarar (18/10) min insändare om skolan. Jag har sammanfattat ditt svar som "stolt men inte nöjd", vilket jag tycker är en god fortsättning för debatten om skolan. Ett missförstånd vill jag klara ut. Jag avsåg inte på något sätt att klanka ner på personalen i skolan. Vad jag avsåg var den politiska nivån, som inte offentligt kommenterat kommunens placering i Lärarförbundets undersökning. Inte heller har jag i offentligheten sett de lokala partiernas ambitioner för skolan inom kommunen. Det gav åtminstone mig intrycket av liknöjdhet.

I ditt svar visar du att inte heller du är nöjd med situationen utan att det finns mer att göra. Bra, det är det som behöver diskuteras. Att idéer och förslag presenteras och omsätts i konkreta åtgärder. Du säger att det är svårt att jämföra kommuner och det kan jag också hålla med om. Du nämner Vellinge som exempel och med dem finns det naturligtvis få grunder för jämförelse.

Själv använde jag mig av Ovanåkers kommun som både till storlek och demografi liknar Fagersta. De satte upp mål för att bli bättre och lyckades uppenbarligen snabbare än de själva hoppats på. Kanske vore ett studiebesök där och hos andra liknande kommuner som också förbättrat sig värt pengarna? Viktigare att lära och få uppslag än jämförelsen i sig.

Nu hoppas jag, att alla partierna i Fagersta antar utmaningen att ta fram lokala program för en förbättrad skola inför valet och nästa mandatperiod. Och att debatten förs offentligt; varför inte en offentlig hearing där partierna, skolledare, lärare, fack, elever/föräldrar kommer till tals? Fagersta-Posten och sociala medier är också viktiga kanaler. Risken är att den lokala skolpolitiken drunknar i rikspolitiken i valdebatten. Oavsett den, är det här i Fagersta ansvaret för och möjligheterna till åtgärder ligger för våra barns skolor.

Lars Sundström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons