Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta, skäms över respektlösheten!

Annons
Hembygdsgården är bland annat en plats att fira högtider.

Hembygdsgården i Fagersta är en stämningsfull plats att kunna njuta av våra högtider, ta en fika, få strosa runt bland historia och kunna köpa godis på strut. Detta är bara en bråkdel av vad hembygdsgården erbjuder och jag uppskattar allt otroligt mycket.

Sedan 1927 har män och kvinnor till stor del vigt sin fritid till att utveckla hembygdsgården till vad den är idag. Byggnader har tagits till vara och gamla föremål har samlats in. Allt detta arbete för att bevara och kunna berätta om vår historia.

Arbetet bakom återskapandet av hela miljöer är imponerande, vilket engagemang detta kräver! Den varma känsla som infinner sig när man är i denna ombonade oas gör mig väldigt tacksam, tack till alla dessa människor som genom åren har sett till att bland annat jag får ta del av känslan av livet förr.

Jag hoppas att människor förstår, men i detta fall att specifikt berörda personer på kommunen förstår, vilket enormt arbete det ligger bakom en sådan plats som Fagerstas eget Skansen. Ett arbete som drivs dagligdags 364 dagar om året och till stor del av volontärer. Utan dessa eldsjälar skulle Fagersta inte ha någon hembygdsgård och därmed inte heller någon turistmagnet, var skulle kommunen då i sådant fall placera Kokillen?

Jag tycker att det är dags för kommunen att, i stället för att utnyttja sin maktposition gentemot hembygdsgården, visa ödmjukhet och lyssna till hembygdsföreningen. Vi ska alla vara tacksamma för att eldsjälar genom åren har skapat något som Fagersta kan stoltsera med, en plats som lockar turister och är en samlingspunkt. Fagersta har i ärlighetens namn inte många sådana platser att erbjuda. Hembygdsgården har årligen runt 150 000 besökare och jag kan förstå att kommunen vill ta del av den skaran besökare.

Men jag tycker tyvärr att Fagersta kommun väljer den enkla vägen genom att åka snålskjuts på andras hårda arbete och kräva tillträde till denna oas utan att visa någon som helst förståelse för vad hembygdsgården representerar. Detta genom viljan att där placera en byggnad som är helt missanpassad till kringliggande miljö och en nonchalans då man väljer dess placering. Det är enligt mig respektlöst!

Jag tycker Fagersta kommun borde skämmas över detta förslag och i stället uppvisa ett liknande engagemang och en vilja till att skapa ytterligare en plats som kan bli en attraktiv knutpunkt. Visa att ni vill satsa på Fagersta och jobba hårt. Välj inte den enkla vägen. Jag hoppas Fagerstaborna ställer sig bakom hembygdsgården och sätter press på kommunen att arbeta fram ett förslag där även Kokillen kan komma till sin rätt.

Mia Strömvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons