Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att skylla ekonomiska problem på SFI

Annons

SFI håller till i Olympens lokaler.

NVU står inför splittring som kan påverka hela verksamheten. Till Ola Wahlsten (S): Ta det lite lugnt, fundera på hur det blev så här och se över verksamhetens möjligheter. Är det konstigt att NVU gick med underskott 2016, när vi redan i budgetbeslutet i december 2015 visste att NVU startade året med en underfinansierad verksamhet? Detta visste de tre kommunalråden, men de var inte vidare intresserade av att lyssna på konsekvenserna.

Det fanns tre olika alternativ: 1) Minska antalet lärare, 2) Minska antalet elever eller 3) avveckla en del av verksamheten. Marino svarade: "De får hitta på något annat", för det är inte nå roligt att inse att minskad lärartäthet gör att genomströmningen av studenter på vuxenutbildning och SFI bromsas och kvalitén minskar.

Nu överväger S att avveckla en del av verksamheten, men skyller det hellre på SFI-verksamheten än att faktiskt stå för att budgeten inte räcker till. Men tänk på konsekvenserna först. Under många år var studieresultaten på NVU:s SFI bättre än riket, både vad gäller studietid och betyg. Genom att ha hela bredden av skolformer har en balanserad personalpolitik förts och grundbemanning med behöriga lärare byggts upp. Genom att ha allt i samma organisation kan individuella lösningar göras. Via SFI kan rekryteringen av elever till grundvux och vuxenutbildningen göras.

Om SFI läggs på entreprenad kommer sannolikt också resten av vuxenutbildningen att utarmas både på personal och elever. Så varför inte utveckla istället för att avveckla?

Pia Boiardt (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons