Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filipsson & Skansfors: Osunt politiskt klimat i Norberg

Annons

Maktfullkomligt, kallar skribenterna agerandet kring  vindkraftssatsningen.

Det var väl ingen överraskning att Socialdemokraternas kände sig kränkta av den kritik Demokraterna riktade mot kommunalrådet Åsa Eriksson i vårt senaste inlägg i FP. Vi kan dock ha en viss förståelse för deras reaktion eftersom de tydligen är ovana vid att hantera kritik. De senaste tre åren har det maktbärande partiet kunnat segla fritt, inget annat parti förutom SD, har ifrågasatt eller kritiserat dem oavsett bra eller dåliga beslut.

Vi hoppas att de nu lärt sig att den tiden är förbi. Vi försäkrar er att vi kommer att fortsätta att granska och kritisera de etablerade partierna ända fram till valdagen även om det känns besvärande för er. Vi är i dagsläget inga politiker utan enkla medborgare i Norberg som har fått nog.

När man läser den socialdemokratiska ordförandens debattartikel så förmedlar den en känsla av att partiet tycker sig ha rätt till att äga både makten och kommunen. I artikeln finns inte ett spår av ödmjukhet inför andra åsikter, tvärtom talar de om för oss i Demokraterna vad vi bör driva för frågor och vilka beslut vi skall granska.

Vi har tidigare betecknat Socialdemokraternas maktperiod som en tid av ” demokratisk diktatur ” där det råder en skenbar demokrati utåt sett men i verkligheten är bilden en annan med en opposition som kastrerats. Den artikel som Winqvist publicerat i FP den 13/9 förstärker den bilden. Därför är det än viktigare att vi tillsammans jobbar för att Norberg återigen kan vara en kommun med demokrati där det råder ett sunt politisk klimat.

Ordföranden för Socialdemokraterna utelämnar lämpligt nog ett av demokratins viktigaste fundament för att det skall finnas en sund politik – nämligen en fungerande politisk opposition. Oppositionspartierna har som uppgift att invända och rösta mot, kritisera samt analysera maktens agerande och beslut. För ett sunt politiskt liv är opposition nödvändig då den innebär ett korrektiv mot maktmissbruk (Wikipedia).

I vindkraftsärendet har vi förmedlat beskrivningar och dokument som sammantaget visar att det råder ett demokratiskt underskott i kommunen. Detta förnekar naturligtvis det utpekade kommunalrådet, Åsa Eriksson liksom partiets ordförande Towe Winqvist. De skyller på att de som drabbades av vindkraftsutbyggnaden fick sin chans till ett möte i mars 2016 men avböjde att delta. Den dokumentation och mejlkommunikation vi tagit del av ger en annan bild. Där bjuder kommunalrådet in ortsbefolkningen till ett möte med endast en dags varsel. De skulle inte få träffa oppositionen vilket var det främsta syftet utan enbart de som dikterat beslutsunderlaget.

När då de från Olsbenning inte kunde avbryta sina resor eller möten så ges de skulden för att samrådet inte blev av. I vår ordbok kallas det för ett maktfullkomligt handlande som inte var ägnat till att få till stånd en dialog. Varför kan enbart kommunalrådet svara på.

Socialdemokraterna må ha tämjt de övriga partierna i Norberg till lydiga marionetter men ni kommer aldrig att ha möjlighet att bestämma vilka frågor Demokraterna skall driva eller vilka områden vi skall granska.

Det vore smakfullt om Socialdemokraterna tog av sig skygglapparna och ser vilken kreativ miljö som finns utanför partiets gränser. Demokraterna har 2017 lagt åtta medborgarförslag som samtliga syftar till att förbättra för grupper i samhället som inte gör något väsen av sig. Ta del av dem och kliv ner från piedestalerna. Vi fortsätter mot en valseger 2018.

Christer Filipsson (Demokraterna)

Lennart Skansfors (Demokraterna)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons