Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingmiljonerna från staten borde ha gått till Norbergs skolor

Annons

Norberg var en av fem kommuner som 2016 erhöll den högsta statliga kompensationen för flyktingmottagandet 2015-2016. Kommunen kunde kvittera ut sammanlagt 59,6 miljoner för mottagandet. Pengarna skulle kompensera kommunen för den belastning mottagandet fick på vård, skola och omsorg.

Kommunalrådet Åsa Eriksson (S) kommenterade beloppet i Dagens Samhälle 29 april 2016 med... så stora ofinansierade kostnader kopplade till de asylsökande har man inte.

Idag har vi en skola, vård och omsorg som är i fritt fall och som är i stort behov av nya resurser. De hade verkligen behövt få en stor del av det stora generösa statsbidraget för att bibehålla sin kvalitet och standard. Det visade sig att politiken ville något annat...

Vi från Demokraterna ställer nu en berättigad fråga till ansvariga politiker. Hur lyckades ni med bedriften att slösa bort 60 miljoner som var avsedda till investeringar i skola, vård och omsorg. Ni hade världens chans att skapa dag Sveriges bästa skola. Nu kan ni ha ni slarvat bort tillfället.

Den 30 maj publicerade Radio Västmanland en nyhet som beskrev att Norberg är den kommun i Västmanland som har högst andel elever som inte klarar av att få gymnasiebehörighet. Mellan åren 2014 och 2017 har andelen elever som misslyckats ökat från knappt 15 procent till 43 procent.

Kommunalrådet, Johanna Odö, försvarade sig med att Norberg, under 2015-2016 tagit emot ett stort antal elever som inte har fullständig grundskola. Av inslaget kan man tolka det som att Norberg inte var tillräckligt rustat för den stora utmaning flyktingvågen medförde. Att den stora flyktingvågen 2015 belastade alla samhällets välfärdssektorer hårt kan nog alla hålla med om. Men... vi fick 60 miljoner i kompensation.

Hade Socialdemokraterna prioriterat bättre så hade vi idag haft en skola med resurser som hade räckt till fler lärare och assistenter, mindre barngrupper i förskolan och en attraktiv arbetsplats som lockar kvalificerad personal.

Vi vill att ansvariga politiker beskriver vad ni tänkte när ni valde att lägga miljonerna på annat. Ert beslut har bidragit till att våra skolor placerar sig bland de sämsta i Sverige. De ni offrade är våra barn och barnbarn som skall bygga vår framtid. En bra start i livet och en bra skola räcker långt.

Det är dags för er att kliva av.

Lennart Skansfors

Christer Filipsson

Demokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons