Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För krångligt att betala vårdbesöket

Annons

E-faktura bör vara möjligt att få för patienter, enligt M.

Många patienter kommer i kontakt med flera olika mottagningar under sin vistelse på sjukhuset.

Landstinget Västmanland fakturerar dock varje dag för varje enskilt besök inom sjukvården. Det innebär att den som besöker exempelvis akutmottagningen och röntgen under samma dag kan få flera olika fakturor.

I stället för att patienten ska få flera fakturor från vad den uppfattar som ett besök i vården tycker vi moderater att man ska samla alla vårdbesök månadsvis. Det räcker med att patienten får en faktura i månaden från landstinget.

Administrationen gällande fakturahantering kostar, då det krävs uppföljning och eventuella utskick av påminnelser. Flera andra landsting har därför infört månadsvis fakturering för att underlätta både för patienter och personal. Med månadsvis fakturering samlas alltså alla besök en patient gjort inom samma landsting på en och samma faktura. På så sätt minskar antalet fakturor som behöver följas upp, och patienten får en samlad faktura varje månad. Idag efterfrågar många invånare elektroniska fakturor, men landstinget skickar fortfarande enbart pappersfakturor till patienterna. E-fakturor är både enklare att hantera administrativt och som inte heller belastar miljön lika mycket. Som ett led i att införa fler digitala lösningar i landstinget bör e-faktura erbjudas som valmöjlighet för alla patienter.

Maria Dellham (M) oppositionsråd, Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons