Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningen Nordulv: Vargarna behöver skyddas

Annons

Skribenten anser att det skrivs för lite om tamdjursägare som inte har något emot vargar.

REPLIK. Svar på Kajsa Dovstads ledare, den 21 juli. Naturen är ursprunget till allas vår existens. Släpper man in sin hund i vargrevir, är man högst medveten om riskerna. Precis som man är medveten om risken att hunden kan förolyckas av vildsvin, bilar, drunkning eller eventuellt vådaskjuten av jägarlagens egna hagel/kulor. Det är långt mer vanligt förekommande än att hunden blir tagen av varg.

Vargen i Kolsva är en ungvarg från Kölstareviret, som förirrat sig in i byn. Den är förmodligen skräckslagen och försöker hitta ut igen och sedan har ingen sett den. För övrigt finns en paragraf 28 att ta till vid direkt hot: Då försöker man skrämma djuret, fungerar inte det så får man döda det.

Läs också: Aggressiv varg morrade åt 11-åring i Kolsva – jagas

Västmanlands rovdjur styrs inte från Stockholm, utan från Länsstyrelsen i Västmanland. Varför aldrig skriva om de tamdjursägare som faktiskt tycker det är okej och klarar att leva med varg? Det framstår ofta som en bedrift att ha utrotat en art.

De som skjuter eller fällfångar varg begår ett grovt brott och ska åtalas därefter. Det är väldigt svårt att bevisa med den svågerpolitik som råder på landsbygden och jägare emellan. Polis och åklagare har lärt av sina misstag. Det kan låta mycket med 25-30 poliser, men det var 5 tillslag samtidigt, med både förhör och husrannsakan. Man fick vänta länge för att få tillgång till dessa poliser.

Vad gäller Junseletiken, allmänt kallad för Susi (betyder varg på finska): Hade man inte flyttat henne alls, hade hon inte kostat många kronor. Hon var en genetiskt värdefull individ. Två av hennes hanar sköts två år i rad. Kravet kom från två av samebyarna i området. Det var också de som fick ta del av drygt 7 miljoner av spenderade pengar.

De tog betalt för arbetskraft, uthyrning av skotrar, möten och till och med telefonsamtal finns uppsatta på fakturorna. Så denna Susi försörjde nog större delen av dessa byar under ett par år. När vi i föreningen Nordulv fått rätt i domstol att stoppa jakten, så försvann hon spårlöst, denna kassako.

Det känns väldigt märkligt att man utlyser skyddsjakt på älg och hjort – samtidigt som man sätter vargarna på Skansen.

Cicki Kebbón Föreningen Nordulv

SVAR DIREKT

Visst finns det landsbygdsbor som inte har något emot att bo i ett vargrevir. Men det finns också många som tycker att det är obehagligt, framförallt med närgångna vargar som den i Kolsva. Beslut om vargstammen bör enligt min mening fattas av de som lever i vargtäta områden. I dag är det inte så. Både EU och riksdagen fastställer mål för vargbeståndet. De enskilda länsstyrelserna kan besluta om skyddsjakt på enskilda vargar, men om vargpopulationen i stort styr högre instanser. Landsbygdsbor har själva väldigt lite att säga till om - vilket är fel.

Kajsa Dovstad Vikarierande ledarskribent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons