Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhastat att privatisera SFI

Annons

SFI-undervisningen inom Norra Västmanlands Utbildningsförbund granskas.

Svar till Marino Wallsten (S) (17/2). Det är väldigt bra att kostnaderna för olika delar av verksamheten inom NVU granskas. Beräkningarna för kostnader framåt kan då göras med bättre precision. Men för att kunna jämföra kostnad per elev med andra kommuner måste samma typ av kostnader räknas in i varje kommun. Annars stämmer inte jämförelsen. Och vi som grävt i statistiken vet alla hur olika beräkningarna görs i olika kommuner. Personalen på NVU är värda att jämföras utifrån samma fakta om ni ska ställa dem mot SFI-personal i andra kommuner. Allt annat är ovärdigt.

Marino Wallsten hävdar att den enda intäkten för verksamheten är den statliga schablonen på 41500 kr (fördelas på två år). Men den statliga schablonen var 125 000 kr/person (för två år). Kommunfullmäktige har dock beslutat att endast 41 500 kr, det vill säga 1/3 av den intäkten, ska gå till SFI/NVU. Tidigare har halva statliga beloppet gått till SFI/NVU, men sedan det har höjts från 83 000 kr till 125 000 kr har man inte räknat upp ersättningen, och det får såklart konsekvenser. Rätt eller fel beslut, så är det i alla fall sanningen.

NVU hade ett prognosticerat underskott under hela året på mellan 2,1 och 3,6 miljoner kronor enligt direktionens protokoll. Är inte en verksamhet med ett konstant underskott per definition en delvis ofinansierad verksamhet? Är man inte nöjd med resultat eller kostnad per studerande så ska man givetvis arbeta med att genomlysa, utvärdera och förbättra verksamheten och se över kostnader samt göra prioriteringar. Men att göra förhastade förändringar som att besluta att – tvärtemot alla Sossarnas vallöften om skolan – privatisera den innan detta gjorts är inte ett ansvarsfullt sätt att leda verksamheten.

Det är bara från en faktabaserad och verklighetsförankrad bild av både kvalitet och kostnader som det går att skapa verklig ordning och reda. Det räcker inte med att bara säga det.

Pia Boiardt (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons