Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlossningsvården i länet kan bli bättre

Annons

Förlossningens lokaler i Västerås är för små. Antalet platser på neonatalvården är för få (sjukvård av nyfödda). Därför skickas gravida kvinnor och nyfödda med flyg och ambulans till andra sjukhus alldeles för ofta. Ibland flyttas de flera gånger under vårdtiden eftersom det blev fullt även på nästa sjukhus. Så kan vi inte ha det.

Situationen är inte bra för vare sig patienter eller personal. Att kunna vårda fler i Västerås skulle också vara bättre för ekonomi och miljö.

Mödravården är utspridd på varje vårdcentral vilket gör den sårbar och mindre tillgänglig än om fler barnmorskor kunde samarbeta under samma tak. Dessutom finns ingen möjlighet att välja barnmorska.

Kristdemokraterna föreslår:

Använd nuvarande statsbidrag till att öppna två ytterligare neonatalvårdsplatser. Ta bort kravet på att barnmorska ska finnas på varje vårdcentral. Prioritera ombyggnation av förlossningens lokaler i stället för solcellspark. Ta fram en plan för hur Västmanland ska klara att utbilda fler barnmorskor utifrån den brist på handledare och utbildningsplatser som råder samt efterfråga en yrkeshögskoleutbildning för specialistundersköterskor med inriktning barn i samarbete med andra landsting.

Dags att sätta Västmanland på kartan för att ha en hållbar mödra- och förlossningsvård!

Malin Gabrielson (KD)

Regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons