Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolan behöver fler platser

Annons

Med anledning av en artikel i denna tidning (13/1), som tillskriver mig åsikter jag inte har, vill jag ge min syn på förskolesituationen i Norberg.

Just nu är det många som vill ha plats för sina barn i förskolan och det är bra. Förskolan ska vara en trygg och stimulerande plats för barnen, men också en bra arbetsplats för vår personal. Därför ställs det stora krav på organisationen att hitta bra lösningar vid tillfälliga toppar i antalet barn.

Under våren förstärks personalstyrkan med en heltidstjänst på de förskolor som får fler barn. Det tror jag upplevs som positivt både av barnen, av personalen och av föräldrarna. Lokalerna kan förstås inte rymma bra verksamhet för hur många som helst och därför utökas även lokalytan vid Tallens förskola i Kärrgruvan. Utökning av lokalerna är svårare att åstadkomma på de andra förskolorna.

Min förhoppning är att vi över tid ser ett ökande antal barn i Norberg. Då behöver vi självklart fler förskoleavdelningar och kanske är det också läge att ha lite olika inriktningar på våra förskolor? Det beräknade behovet av förskoleplatser de kommande åren utreds just nu.

Så till frågan om pengar. Jag tror att de flesta är överens om att det behövs mer pengar i både förskola, skola och andra kommunala verksamheter. Den regering Sverige har i dag prioriterar tyvärr skattesänkningar före satsningar på våra barn och det får konsekvenser för storleken på kommunernas inkomster.

I förhållande till det statsbidrag som Norberg får lägger vi mer pengar på förskolan än vad som är framräknat på nationell nivå att vi borde. Ändå ser vi att det inte räcker.

Som kommun behöver vi bli bättre på att ha framförhållning när antalet barn ökar – och minskar. Det ansvaret ligger på oss förtroendevalda kommunpolitiker.

Som medborgare har vi alla möjlighet att påverka framtiden den 14 september: Valet står mellan ännu fler skattesänkningar eller en socialdemokratiskt ledd regering som satsar på välfärden.

kommunalråd i Norberg

Åsa Eriksson (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons