Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framåtandan gör framtiden ljus för bruksorterna

Annons

Systemair i Skinnskatteberg, ett av flera framgångsrika företag.

Folkhemmet och den svenska modellen är båda produkter av våra bruksorter. Platser där innovation, industrialisering och kreativitet byggde välstånd. Visst har bruksorterna historiskt mött problem och genomgått strukturomvandlingar. Trots en stark utveckling sprids idag bilder av att bruksorterna som döda platser utan framtidshopp. Senast visade sig detta när Socialdemokraternas partikongress i Göteborg beskrev bruksorterna som en plats där asfalten ersatts av gräs på nedlagda bensinmackar. Inget kunde vara mer fel.

Idag är bruksorterna med och bygger välstånd med reindustrialisering och nya tekniska lösningar. I bruksorterna finns en framåtanda och tro på framtiden. Bruksorterna är idag regionala tillväxtmotorer där större och mindre företag kompletterar varandra.Vi som alla är verksamma i bruksorter vet att det nu byggs nytt. Det behövs bostäder, industrifastigheter och skolor. Våra företag växer och är idag konkurrenskraftiga. Arbetstillfällena ökar och företagen söker efter fler personer med rätt kompetens. Utbildning och arbete går hand i hand.

Bruksorternas företag är ofta världsledande och en central del i svensk exportindustri. I Bergslagen finns världsledande företag som ABB, Outokumpu, Ovako, Tata Steel, Atlas Copco, Stora Enso och Systemair i Skinnskatteberg. I Avesta planeras just nu för en toppmodern serverhall. Det visar att bruksorterna i Bergslagen är perfekta för lokala och globala etableringar. Där finns forskning, utbildning, kompetens och välfärd.

Så bruksorterna spelar en central roll när den svenska modellen ska utvecklas. Vi behöver inte felaktiga beskrivningar av våra industriorter som övergivna öknar. Vi behöver en stat som tar sitt ansvar för infrastruktur och statliga funktioner som utbildning och arbetsförmedling. Våra industrier är beroende av utbildad arbetskraft och fungerande järnvägar och vägar.

Vi tänker ta vårt ansvar för ett växande välstånd. Vi tänker driva på Sveriges utveckling med fler jobb och nya innovationer. Det borde staten också göra istället för påståenden hämtade från 1970-talet. Nu bygger vi Sverige starkt.

Fredrik Rönning (S), kommunstyrelsens ordförande Smedjebacken

Susanne Berger (S), kommunalråd Avesta

Olle Thorell (S), riksdagsledamot Surahammar

Alla tre var kongressombud på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons