Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Granlund (V): När skall barngrupperna bli mindre?

Annons
Alltför många barn i grupperna, anser skribenten.

När skall de stora barngrupperna i förskolan minskas? För tre år sedan angav Skolverket ett riktmärke för storleken på förskolans barngrupper. De ska inte vara större än 15 barn för stora och högst 12 för små barn.

I Fagersta har idag småbarnsgrupperna 15 barn i genomsnitt, det vill säga 25 procent fler än Skolverkets riktmärke. De större barngrupperna har 21 barn i genomsnitt, det vill säga 40 procent fler än Skolverkets riktmärke.

På en direkt fråga i fullmäktige till ordföranden i utbildnings- och fritidsnämnden Sune Andersson (S) om hur stora barngrupperna ska vara så var svaret: 12 barn 1-3 år samt 15 barn 4-5 år. På frågan när vi uppnår riktmärket var svaret: Jag kan inte lova när vi kommer att nå dit. Detta på grund av befolkningstillväxt, personal- och lokalbrist och att vi är skyldiga att se till barnens rätt att få förskoleplats.

Det svaret var lite överraskande. Man vet inte och man har ingen politisk ambition att nå skolverkets riktlinjer med minskade barngrupper, tvärt emot S vallöfte.

Skolverket beviljade för 2015-2016 970 miljoner i bidrag och för 2017-2018 828 miljoner för att minska barngrupperna. Fagersta borde ha kommit längre.

Det torde inte vara någon slump att förskoleupproret även nått Fagersta. På det svarade Sune Andersson: Förskolecheferna har följt upp frågan om arbetsmiljön på arbetsplatsträffar och inget specifikt arbetsmiljöproblem har lyfts under dessa möten. nej det finns inget missnöje i Fagersta, det var bara tre personer som uttryckte sitt missnöje och på facebook har det bara varit ett inlägg.

Det är ett bekymmer om inte dessa tre personer får sina förskolechefers uppmärksamhet, då finns det nog många fler som inte blir hörda och sedda och som har samma upplevelse att inte räcka till, vilket gör att den pedagogiska verksamheten får en törn

Nej Sune Andersson, svaret som jag fick av dig i kommunfullmäktige verkar vara långt från sanningen, nu när fler kliver fram och vittnar mot det du säger ”att det inte finns något specifikt arbetsmiljöproblem”, då glider du på sanningen.

Förskolan måste vara bättre än så här

Hans Granlund (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons