Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid att ta miljöhoten på allvar

Annons

Antalet dagfjärilar har halverats i Europa sedan 1990, skriver Pia Boiardt.

Kalle på Kammaren ifrågasätter (17 juli) att svenskar ska bry sig om klimat och miljö. Vi spelar ju så liten roll. Kanske är han glad över fenomenet vi om somrarna erfar när vi far fram i den så omdiskuterade bilen, att vi dödar ovanligt få insekter med bilrutan?

Ja, var tog de där insekterna vägen, frågar sig många, och bland dem forskare. (T ex 1989 i Sverige fångade en grupp över 17200 blomflugor, medan de 2014 hittade mindre än 2800). Antalet dagfjärilar har halverats i Europa sedan 1990. Och var sjutton tar fåglarna vägen? (37 procent av fågelarterna har minskat i Sverige 2002-2014, medan 8 procent har ökat.) Statistik i detta sammanhang är svår att dra slutsatser från då så många faktorer spelar in, som väder. Men förändringar i vegetation, markanvändning och bekämpningsmedel som neonikotinoider är troligtvis viktiga anledningar till minskningen av insekter.

Kanske har Kalle inte kunskapen om att Sverige är ett av länderna med störst påverkan på naturen per person? Tillsammans med USA, Kuwait och Australien gör vi störst ekologiskt fotavtryck per capita.  Om alla på jorden skulle ta efter vår konsumtion så motsvarar det svenska fotavtrycket nu 4,2 planeter. Fiskbeståndet är enligt Världsbanken överfiskat och i kris. Flera miljoner ton gifter sprids i jordbruket varje år. Tusentals bikupor transporteras i lastbilar i USA för att pollinera grödor på grund av massdöden i bisamhällen troligtvis orsakad av neonikotinoider.

Visst är det en jobbig tanke att vi egentligen behöver ändra vårt sätt att leva? Inte är det den mest bekväma sanningen att inse och försöka leva efter. Det är en naturlig reaktion att försöka hitta positivt försvar för våra ageranden. Den mat som produceras på jorden idag kan föda världens befolkning, men gör det inte eftersom vi överkonsumerar – för att vi kan det – för att vi har pengar. Så länge vi har det kan vi fortsätta som vi gör, om vi vill det.Men kanske vore det bättre enligt Kalle om alla partier slutade prata miljö och klimat? För det pratas ju väldigt mycket ibland från Socialdemokrater och Moderater om att ta ansvar, trots att besluten talar om andra prioriteringar. Det där med hållbar utveckling är kanske bara vackra ord?

Vi måste bestämma oss för om vi verkligen vill att världen kan bli bättre för fler än oss själva. Om detta ska bli verklighet krävs just vilja. Vilja att prioritera, att göra små förbättringar i de beslut vi tar både som individer och på politisk nivå. Det är trots allt inte omöjligt utan möjligen obekvämt.

Pia Boiardt

Ordförande Naturskyddsföreningen Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons