Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjda skatter skulle slå hårt mot Skinnskatteberg

Annons

Åkeribransche hotas av skattehöjningar, framhåller skribenten.

Regeringspartierna har diskuterat höjda bränsleskatter och införande av kilometerskatt på tunga fordon. Om det sker så skulle det bli ett dråpslag för svensk industri och för svensk landsbygd.

Jag tog kontakt med Mårten Johansson på Sveriges Åkeriföretag för att få lite exaktare uppgifter om kostnaderna. I dag är tunga fordons vägslitage 0,91 miljarder per år, och en eventuell tillkommande kilometerskatt ligger på 4-6 miljarder kr., alltså ett stort överuttag.Idag är dieselskatten (energiskatt+koldioxidskatt) 5,56 per liter. EU:s mininivå tillåter 3,17 per liter, ett uttag på 2,39 extra för svenska lastbilar, vilket innebär cirka tio kronor för en tung lastbil. Det är inte förvånande att det vimlar av utländska tradare i Sverige. Vidare så tillåter EU också att yrkesmässig trafik över 7.5 tons totalvikt har en lägre skatt än övriga fordon.

Vi svenskar har klagat på att det är dyrt för oss att vara med i EU, men i detta fall så kan vi inte anklaga EU, när staten lägger på ytterligare skatt.

Var skall man då få in pengarna? Jo de skall tas från den lyxkonsumtion som vi har i samhället. I DI nämns 1/12 ett förslag på 400 kronor på flygresor, och det är väl lite. Ta gärna 2000 kronor, för vi behöver inte åka till Thailand flera gånger per år, och vi behöver inte ha husbilar i miljonklassen heller, när det skall dras in på sjukvård med mera.

Med anledning av ovanstående, så var jag på MP:s månadsmöte som jag berättat tidigare om, samt även på ett S-möte, där jag inte blev insläppt, trots att de i annonsen skrev Kom, var med och tyck till och debattera vad du tycker är bäst för vår kommun! Är detta demokrati, då kan man fråga sig vad är då demokrati.

Skinnskattebergs kommun fick sämst betyg vid en enkät bland kommunernas företagare, och inte blir det bättre att ta ut skatter som drabbar vår kommun oerhört. Därför är det av mycket stor vikt att de styrande verkligen tar till sig detta och förklarar för sina regeringspartier, vad dessa pålagor får för effekt för Skinnskattebergs kommun. Erlander sa till Palme när Palme tog över: Lyssna på gräsrötterna, och då skall man inte låsa dem ute.

Bengt Södersten, Bysala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons