Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur påverkas vår hälsa?

Annons

Vindkraftpark med 200 meter höga kraftverk ska byggas i storskogens tystnad vid Skinnskattebergs norra kommungräns. Vindkraft är en förnybar energikälla och en utbyggnad kan bidra till att uppfylla flera miljökvalitetsmål. Samtidigt måste hänsyn tas i frågor som rör lokalisering, utformning och påverkan på människors hälsa och miljön.

Fråga som följer: Kan jag lita på att Skinnskattebergs kommun verkligen har utrett miljöpåverkan innan man beviljar Eons ansökan?

Hur fladdermössen påverkas vid Skälsjöarna, de kanske dör av tryckluften, hur fiskebeståndet och de olika salamanderarterna påverkas av markvibrationerna – de kanske också dör i våra bäckar och vattendrag.

Hur fågellivet påverkas. Hur människors psykiska och fysiska hälsa påverkas av det ständigt kraftiga bullret. Hur vi, våra tamdjur och vilda djur påverkas av det ständigt närvarande lågfrekventa ljudet.

Har kommunen tagit del av opartiska mätningar under olika väderförhållanden – kall vinterdag/varm sommardag?

Har kommunen verkligen vägt in alla för och nackdelar, inventerat i skog och mark eller litar vi blint på Eons mätningar och inventeringar? Jag oroas av att Eon inte ens nämner markvibrationer, lågfrekventa ljud/infraljud och hur väder och vind påverkar bullernivåerna.

Jag är för vindkraft, men anläggningar i så här enorm skala som Eon planerar att anlägga i storskogens/vildmarkens tystnad måste utredas grundligt och opartisk av sakkunniga personer innan kommunen fattar beslut som kan ödelägga människors psykiska och fysiska hälsa samt ge enorma miljökonsekvenser i vår natur, naturreservat och kulturmiljöer.

Tystnaden till exempel vid Örtjärn med sin fantastiska ekoakustik lär bli helt ”bortblåst”.

Skinnskatteberg

Kirsi Tikkanen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons