Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husen på Hantverksvägen är rena slummen

Annons

Hantverksvägen.

I FP den 2/7-17  kunde vi läsa om ett tvåårsprojekt för att få världens bästa hyresgäster. Projekt som finansieras av länsstyrelsen och ska drivas av Hyresgästföreningen med stöd av kommunen. Det hade istället kunna heta världens mest nöjda hyresgäster, en lämplig målsättning för att ge hyresvärdar/fastighetsbolag en chans att bättra sig.Målen: trivsel/engagemang/säkerhet låter långt från vår värld i närheten av kommunskrapan, åka till månen till midsommar är betydligt mer realistiskt.

Jag bor i ett förslummat område i Kolarbyn på Hantverksvägen, har så gjort i 17 år. De senaste åren kan man kalla området med över 280 lägenheter för ett getto.Gå från kontorsstolen i kommunhuset och titta förfallet som absolut ingen gör något åt för att stoppa. Hur många miljoner skulle det kosta att fixa fasader, fönster utan kitt och målar färg, tvättstugor med 25-30 år gamla maskiner, dålig eller utebliven städning, förbättrad halkbekämpning och en gräsklippare som nästan alltid är trasig?

Jag och ett antal andra människor är utsatta för förhöjd radonstrålning från blåbetong och grundsprickor. Efter första mätningen sattes in de billigaste plastventilerna för att öka ventilationen. Trots att jag krävt ny mätning fem-sex gånger förhalas detta som allt annat som man säger sig vilja åtgärda men som kostar några kronor. Vi hotas få betala utrustning som går sönder i lägenheten, trots att det är kyresrätter ( i mitt fall en viss komik att jag kanske kan få betala för sånt jag själv köpt, det var bostadsrätter vid min inflyttning).

Säkerheten är dålig, jag har kontaktat brandmyndigheten i Avesta som kontaktade hyresvärden. Det enda som skedde var att man samlade ihop allt brännbart material på ett ställe på istället för att ha det utspritt på hela vinden. Jag har också anmält den soptipp i källarförrådet full med eldfarligt material. Detta var två år sedan, allt ligger förstås kvar än idag.

Jag vill ge dessa konkreta exempel på den makalösa nonchalans man visar hyresgästerna i detta område. Jag tvättar så mycket jag kan hos en kompis och hos min kärbo i Stockholm, men inte där jag betalar hyran. Tyvärr blev jag nödsakad att göra det till jul. Varken torktumlaren eller värmeskåpet fungerade, tvättmaskinen hade programfel och avslutade tvätten med en rejäl sköljning.

Visst har jag som så många andra kunnat flytta från eländet, men ska man behöva fly och ska det bara bo folk här som är glada att dom lever och har tak över huvudet?

På ett sätt är målet redan uppnått för projektet på Hantverkvägen. Världens bästa hyresgäster bor här, åtminstone tycker säkert hyresvärden det som kan fortsätta att få in hyrorna till minimala kostnader. Den förra fastighetsägaren med fallenhet för bolagsbildningar begärde sig i konkurs när kostnaderna närmade sig, en känd metod att slinka undan kostnaden som då läggs på leverantörer och staten. Blir det nya konkurser på Hantverksvägen innan husen faller ihop?

Rolf Blomgren, Hantverksvägen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons