Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför cyklingsfria platser!

Annons

Cykeln är ett utomordentligt fortskaffningsmedel för både transport och nöje men måste i likhet med andra trafikmedel användas med hänsyn till omgivningen. Detta gäller inte minst i Fagersta. I en del fall önskar man till och med helt skilja gång- och cykeltrafik från varandra, till exempel på Brinelltorget och i Vilhelminaparken. Här har därför kommunen satt upp gällande trafikmärken. Därutöver tillkommer alla vanliga trottoarer som ju sedan hedenhös varit fria från cykling.

Studerar man emellertid dagens trafik närmare finner man att det cyklas ohejdat överallt, inte minst på de avlysta områdena. Och varför det? Jo, de befintliga skyltarna är endast rekommendationer till ”Icke cykling”, vilket således allmänheten inte bryr sig ett dugg om.

Det förekommer på de här platserna till och med att cyklande ungdomar kappkör utanför butiksdörrar och i smala passager. Därmed invaggas de oskyddade gångtrafikanterna många gånger i en falsk trygghetskänsla, trots att risken för kollisioner bör vara mycket stor.

Om kommunen nu verkligen vill ha cyklingsfria platser, vilket jag hoppas, måste man – vad jag kan se – sätta upp tydliga förbudsskyltar (trots att jag egentligen är emot sådana).

Eftersom ett förbud alltid ska övervakas och ha påföljd vid överträdelse måste även polisen medverka.

För att få en förbättring till stånd bör kommunen och vår lokala statliga polismyndighet alltså samverka. Inledningsvis kan dessa organisationer gå samman i en informationskampanj samtidigt som nya skyltar sätts upp på berörda platser.

Den kanske lämpligaste polisinsatsen kan vara oregelbunden fotpatrullering som dessutom allmänheten brukar uppskatta också av andra skäl. Detta kan kompletteras med målade trafiksymboler på marken.

Min förhoppning är att kommunen snarast vidtager åtgärder i ovanstående riktning. Kan man under ärendets behandling finna ännu bättre utvägar för att lösa de här problemen bör man givetvis beakta dem.

Jag vill inte passivt sitta och invänta den stora ”gång-cykelsmällen” och det tror jag inte heller att kommunledningen vill.

ersättare i den dåtida lokala polisstyrelsen

Bertil Haase, före detta. kommunpolitiker i Fagersta och

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons