Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Bli inte kulturtjuv på semestern

Annons
I samband med kriget i Irak och Syrien sprids kulturföremål över världen. Foto: TT/AP

Det är semestertider och många svenskar tillbringar sin ledighet utomlands. Ett stående inslag på många resmål är souvenirförsäljare. Och visst kan vi vilja ha ett minne med oss hem, kanske en kopia av ett kulturföremål? Ibland erbjuds vi också den äkta varan: ett smycke, ett keramikföremål, eller kanske en vacker liten figurin. Det kan vara lätt att utan närmare eftertanke känna ”vilket kap, den köper jag!”.

Här gäller det att se upp. Globalt är illegal handel med kulturföremål en storindustri som omsätter miljardbelopp. De senaste 20 åren har till exempel kulturföremål från krigets Irak spridits över världen. Situationen har förvärrats i och med inbördeskrigen i Syrien och Libyen. Varje utlandsresenär har ett eget ansvar för att inte bidra till den illegala handeln som stödjer internationell brottslighet eller terror-stämplade och krigförande organisationer.

Den som köper eller säljer kulturföremål som tagits in olagligt i landet, och i strid med ursprungslandets lagstiftning, kan dömas till böter eller fängelse. Detsamma gäller för den som avsiktligt förpackar, transporterar, förvarar, döljer eller bearbetar sådana kulturföremål. Många länder har ännu hårdare lagar och det finns exempel på resenärer som dömts till kännbara straff utomlands.

Om du blir erbjuden misstänkta föremål bör du avstå från att köpa och i stället kontakta polisens Nationella operativa avdelning (NOA).

I Syrien har IS/Daesh nu pressats tillbaka på flera fronter. FN-organet Unesco stöder initiativ för att inventera skadorna på kulturarvet och finna metoder för att skydda detta i framtiden. Men varken Unesco eller någon annan kan skydda kulturarvet om inte medvetenheten hos allmänheten höjs och leder till minskad efterfrågan på kulturföremål.

Lars Amréus

Riksantikvarie, Riksantikvarieämbetet

Mats Djurberg

Generalsekreterare, Svenska Unesco-rådet

Maria Ellior

Polisintendent, nationell samordnare för kulturarvsbrott vid Polismyndig-

heten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons