Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Kavla upp ärmarna och ge Fagerstas skolor ett lyft

I Fagersta-Posten den 6 oktober kunde vi läsa, att Fagersta kommun kommer på 266:e plats av 290 kommuner i Lärarförbundets undersökning av skolverksamheten i landets kommuner. Det är en försämring jämfört med föregående år då vi kom på plats 231.

Annons

Det är i skolan jämlikheten kan ta sin början och livschanserna utjämnas, framhåller insändarskribenten.

Detta gör mig riktigt bekymrad. Skolan är kanske den enskilt viktigaste uppgift som åvilar kommunerna. Det är där allas vår framtid får sin grund. Även för mig som är pensionär. Utbildning och kompetens är inte bara byggstenarna för våra individuella möjligheter på arbetsmarknaden och för företagens konkurrensförmåga. Den ger också ett rikare livsinnehåll och underlag för ett demokratiskt välfärdssamhälle. Som pensionär vill jag se välutbildad och tillräcklig personal inom vård och omsorg och att alla barn rustas för framtiden. En bra skola är viktig för alla.

Som av en händelse, finns det i samma FP en intervju med kommunalrådet Marino Wallsten. Den gjord av en praktikant och elev i årskurs 9 på Risbroskolan. Bra gjort Linnéa! Enligt intervjun är Wallsten nöjd med sin insats som politiker hittills och han nämner ett antal fysiska investeringar som genomförts och planeras. Men inte ett ord om investeringar i skolan! Vore jag politiker i Fagersta skulle jag känna mig allt annat nöjd med vår position på skolområdet. Plats 266 och på väg ned! Jag skulle skämmas!

Det finns inget skäl i världen för att Fagersta ska ligga så lågt på Lärarförbundets listning. Ekonomiskt har kommunen gått med överskott, tillväxten i kommunen är god, de stora företagen Sandvik och Atlas Copco har högkonjunktur etc. Möjligheterna finns, men var är den politiska viljan och handlingskraften?

Lärarförbundets undersökning har också kommenterats i rikstidningarna. I Svenska Dagbladet kan vi läsa, att Ovanåkers kommun på två år gått från 152:a plats till 4:e på listan över bästa skolkommuner. Det socialdemokratiska kommunalrådet Yoomi Renström kommenterar resultatet: ” Vi blev själva förvånade. Vi hade satt upp det politiska målet att höra till topp 20 år 2020, så det gick oväntat fort.”

Det borde vara självklart att socialdemokratin och vänstern ska vara bäst i klassen, när det gäller skolan. Det är i skolan jämlikheten kan ta sin början och livschanserna utjämnas. Min uppmaning till alla politiker i Fagersta är; spotta i nävarna, kavla upp ärmarna och sätt igång ett arbete för att inför nästa års val ta fram en politik, som ska lyfta Fagerstas skolor till topp 20 inom nästa mandatperiod!

Lars Sundström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons