Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Med ideologi som vapen blir inte mycket utfört

Annons
Alltför ideologisk?

Signaturen Leino är (i FP 13 juli) förtvivlad över att Miljöpartiet-De gröna inte står upp för sin ideologi.

Det är bra att hen tar upp frågan, för den är aktuell och det finns många synpunkter som skulle må bra av eftertänksamhet.

Man måste skilja på ideologi, värderingar och politik. Politik är det möjligas konst. Särskilt om man företräder hela landet och befolkningen, som en regering gör, så måste man kompromissa och se till det bästa för alla.

Ännu viktigare är det när regeringen inte har stöd av majoriteten i riksdagen. Man kompromissar inte med ideologi och värderingar men de utgör rättesnöret och kompassen för i vilken riktning som den politiska verksamheten ska bedrivas.

Släpper man något får man annat i stället. Skulle man förhandla med ideologi som vapen så blev det inte mycket utfört eller överenskommet.

Har man ideologin som vapen så skapar man klyftor, ibland avgrunder. Har man kompromissvilja i bagaget skapar man gemenskap och samförstånd.

Sakläget är det att Miljöpartiet i regeringsställning har fått till stånd en rad värdefulla förändringar i regelsystem och satsningar för en bättre miljö, ett bättre klimat och hållbar produktion. Hotade arter och skyddslösa människor har fått bättre chanser. Det ska vara lätt att göra rätt är ett sätt att förbättra en förvirrad omvärld.

Vi vill ställa om Sverige till ett grönt samhällsbygge och är på god väg. Då duger det inte att hoppa av när det börjar blåsa.

Jag kan lugna Leino. Ideologin, värderingarna finns kvar och är vårt ankare. Får vi förståelse för våra metoder så kommer hela landet, EU och världssamfundet att gå en ljus framtid till mötes.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons