Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Okunskap hos läkare bakom tablettberoende

Annons
Bensodiazepiner är beroendeframkallande men det får inte alltid patienterna veta.

Sedan fyra år har jag haft kontakt med läkare inom primärvård och psykiatrin på grund av ångestsjukdom.

Jag är utbildad sjuk-sköterska och förvånas över hur sjukvården behandlar patienter med psykisk ohälsa. Det är främst den stora okunskap som läkarna har kring de läkemedel de skriver ut. Läkemedel som ”lyckopiller”, ångestdämpande och insomningstabletter.

Den stora okunskapen hos läkarna gör att många patienter fastnar i ett rent helvete när de en dag märker att den medicin som skall hjälpa mot ångest ger mer ångest. Patienten har blivit beroende!

Att ta sig ur ett beroende av de läkemedel som går under gruppen benzodiazipener är ett rent helvete. Okunskapen hos läkarna visar många gånger att de höjer dosen och patienten hamnar i moment 22.

Jag själv har hamnat i ett lågdosberoende och har under snart två år försökt att sluta med läkemedlet Stesolid. Att sluta tvärt med benzodizipiner kan vara livsfarligt.

Ingen läkare förklarar vid insättandet av läkemedlet att det kan ta år att sluta på grund av mycket obehagliga och invalidiserande abstinens/utsättningssymptom.

I Fass står att det finns en beroenderisk samt att dessa läkemedel skall förskrivas under en mycket kort tid, max 6-8 veckor inklusive nedtrappning. Ändå skriver läkarna ut flera hundratals tabletter i flera år och struntar totalt i att följa upp sin patient.

Jag har hört skrämmande historier där läkare rakt av slutat skriva ut och patienten inte ens får en chans att trappa ut sin medicin, vilket är ett måste när man kommer till såväl beroendeframkallande ångestdämpande mediciner som antidepressiva.

Jag ställer frågan till läkare som inte följer de rekommendationer som Fass föreskriver och vad Socialstyrelsen har för ansvar när det gäller förskrivning av beroendeframkallande läkemedel? För läkaren struntar i patienten som får ett helvetiskt vårdlidande med ett beroende, skapat av sjukvården.

Vem bär ansvaret? Läkaren eller patienten som tog sin ordinerade dos och blev beroende?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons