Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Så vill C förändra den ekonomiska politiken

Annons

Sverige befinner sig i en högkonjunktur, fler jobb växer fram och sysselsättningen stiger. Det borde alltså gå väldigt bra för Sverige just nu, men fullt så enkelt är det inte.

Det går inte bra för alla och den goda utvecklingen kommer inte alla till del. Sverige delas och klyftan växer mellan unga och äldre, mellan högutbildade och de som saknar gymnasieexamen, mellan inrikes och utrikes födda. Sverige behöver reformer så att de mest utsatta synliggörs.

Sverige står därför inför ett vägval. Centerpartiet vill leda förnyelsen av den svenska modellen och väljer därför en annan väg än regeringen. Vårt alternativ innebär en ansvarsfull ekonomisk politik, där vi avvisar regeringens förslag att låna till utgifter och bidragshöjningar i högkonjunktur. Vi förstärker de offentliga finanserna med elva miljarder mer än regeringen 2017. Detta innebär att vi har en budget i balans redan nästa år, medan regeringen går med underskott.

Samtidigt riktar vi våra reformer mot att stoppa tudelningen av Sverige genom kraftfulla satsningar på fler jobb. Redan nästa år satsar vi 16 miljarder på att öppna arbetsmarknaden för fler.

Sänkt arbetsgivaravgift med ingångsavdrag: Vi gör så att såväl ungdomar som nyanlända slipper arbetsgivaravgift de första två åren på arbetsmarknaden, de år som i regel är de svåraste. Sänkningen gäller enbart de första 16 000 kronorna av månadslönen, vilket fokuserar ingångsavdraget till de grupper som behöver den allra mest.

Utvidga RUT-avdraget: RUT har skapat många jobb för dem som har det tuffast på arbetsmarknaden, gjort svarta jobb vita och gett många en start som företagare. Effekterna går att förstärka ytterligare genom att taket i RUT höjs från 25 000 till 75 000 kronor årligen, fler tjänster läggs till och förstärkt RUT för äldre införs.

Inför ingångsföretag. Vi skapar en ny form av företag där vi minimerar skattebyråkratin och reglerna. Det handlar om företag med upp till 250 000 i omsättning och öppnar dörrar för den som vill skapa sitt eget arbete.

Stärk civilsamhället: Företagarföreningar, hjälporganisationer, idrottsföreningar och deras nätverk är ofta bättre på att hitta vägar till jobb för nyanlända än vad myndigheterna är. Vi vill därför ge civilsamhället möjligheter att genomföra mentorsprogram, språkstöd, praktikplatser för att korta vägen till det första jobbet.

Satsa på kommunerna: Centerpartiet lägger 50 miljarder de kommande fyra åren på att förstärka kommunernas ekonomi, 10 miljarder mer än regeringen. Detta är extra resurser kommunerna exempelvis kan använda för att möta integrationsutmaningen, se till att förbättra chanserna att få jobb genom att stärka skola och vidareutbildning.

Så vill Centerpartiet förändra inriktningen på den ekonomiska politiken, så vill vi ta ansvar för Sverige. Så visar vi att Sverige behöver ett nytt ledarskap.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons