Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte socialbidragens fel

Annons

Jag får ibland samtal som går ut på att det skulle vara försörjningsstöden (socialbidragen) som ökat så mycket att det gjort kommunens ekonomi ansträngd. Det stämmer inte. Till att börja med är kommunens utgifter för denna post endast cirka 1,5 procent av totalen. Därutöver kan sägas att prognosen efter tio månader pekar på att försörjningsstödet i år blir cirka en miljon lägre än förra året.

Hur ser det då ut i övriga länet? Ja, det finns siffror från augusti i år. Då var Fagersta kommuns kostnad 56 kronor per invånare. Genomsnittet för länet var 113 kronor per invånare. Det vill säga nära dubbelt så mycket.

Orsaken till kommunens något ansträngda ekonomi får alltså letas på andra håll. Dels beror det på att behoven växer. Stora, om än inte oändliga resurser satsas på äldreomsorg och LSS-verksamhet. Eftersom befolkningen ökar måste förskolor och skolor byggas ut och det skapar en investeringspuckel. Det är vad som gäller lokalt.

Dels beror det förstås på att regeringen prioriterar skattesänkningar i stället för välfärd. Och det drabbar hela landet. Man har sänkt skatterna med 130 000 miljoner som årlig effekt och vill för nästa år sänka dem med ytterligare 15 000 miljoner.

Det torde nog var och en förstå att det så småningom märks i kommuner och landsting.

kommunalråd

Stig Henriksson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons