Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte vänsterns huvudstad

Annons
Kommunalrådet Stig Henriksson och  Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.Foto: Jesper Eriksson/arkiv

Fagersta är unikt. Två stora internationella privata företag är ryggraden i hela kommunen. Det är helt avgörande för kommunens välbefinnande hur dessa företag utvecklas.

Samtidigt styrs kommunen med stor majoritet av det mest företagskritiska partiet i landet, Vänsterpartiet.

I senaste riksdagsvalet valde 91 procent av Fagerstas väljare att inte rösta på Vänsterpartiet. Trots denna tydlighet har nu Fagersta utsetts till vänsterns huvudstad av partiledning och massmedia.

Man försöker knyta ihop Fagerstabornas val av en vänsterpartistisk kommunledning med att man också valde Vänsterpartiets ideologi, trots att 91 procent av väljarna i förra valet inte gjorde det.

Tycker vi som Vänsterpartiet vad gäller betyg i skolan, vad gäller Rot och Rut, vad gäller höjning av skatten, vad gäller inställning till vinstdrivande privatägda företag? Med mycket stor sannolikhet, det gör vi inte.

Att, bara för att man bor i Fagersta, bli förknippad med Vänsterpartiets rikspolitik, känns inte rätt.

I kommunvalet 2010 fick Vänsterpartiet, med Stig Henriksson i spetsen, 56 procent av rösterna. I riksdagsvalet blev det drygt åtta procent.

Stig Henriksson hade, under den tid han tidigare suttit vid makten, visat att han i praktiken drev en politik som handlade mera om Fagersta än om Vänsterpartiet och dess ideologi. Och det gillade tydligen väljarna.

Idag, inför valet 2014, är situationen en helt annan. Stig Henriksson sitter nu med i Vänsterpartiets partistyrelse och är delaktig i utformning av partiprogrammet.

Partiledaren Jonas Sjöstedt refererar till Fagersta som en kommun där V styr och där allt fungerar så fantastiskt bra. Kommunens beroende av två stora privatägda företag nämns överhuvudtaget inte.

Stig Henriksson, det är dags att bestämma sig. Hur mycket vänsterpolitik skall du påtvinga Fagerstaborna? Ingen alls, eller? Men säg då det till väljarna och till Sjöstedt innan valet så vi slipper detta falska dubbelspel.

Men det finns också ett annat och enklare sätt att lösa problemet. Fagersta-bor, det är val om några veckor.

Folkpartiet Liberalerna i Fagersta

Magnus Bohman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons