Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag ser fram emot förnyelse av kyrkan

Annons

Kyrkovalet är över för den här gången, vi går in i en ny fas med förhoppningsvis lite ommöblering i ledningsgruppen. Många av de tidigare förtroendevalda har nästan vuxit fast på sina stolar, blivit något av envåldshärskare med väl bevarade hemligheter. Den här gruppens kyrkobesök är lätträknade men ändå tror de sig veta allt om predikoturerna. Vi var många som gick till valurnorna i år i hopp om förändring och nytänk.

Och så plötsligt händer det, ett ganska nybildat parti kommer in och rör om i grytan.Det lokala alternativet Norbergs framtid lyckades få hela 21 procent av rösterna. Bertil Foss stod först på listan och blir därmed också förste talare. Han hoppas kunna förvalta förtroendet väl, han har vanan inne att vara förtroendevald.

Bertil Foss vill först av allt satsa på förtydligande av information om vad som gäller begravningar och begravningsplatser. Hoppsan, det var väl inte det vi hade hoppats på.Att just död och begravning är en del av allas framtid är vi väl inget vi behöver påminnas om. Nej låt oss var kvar i nuet så länge som möjligt, även vi som passerat bäst före datum.

Enligt den nye förtroendevalda nykomlingen så sitter inte församlingen på så stort kapital, men viss del av den vill han ändå satsa på ungdomsarbete tillsamman med andra aktörer i byn.

Men varför är man så rädd att öppet redovisa det kapital man sitter på? Det finns ju värden i kyrkans skog och fastighetsbestånd bland annat. Kommunen redovisar alltid sin ekonomi till folket och ger oss en översikt av hur pengarna fördelas. Ser till att alla får sin beskärda del av kakan.

Men vad gör kyrkan, jo sitter på tillgångarna och stänger dörrar till den del av församlingsarbetet som uppskattades allra mest och som lockat flest besökare. Nämligen den populära Marialunchen, veckans höjdpunkt för många av oss. Där fanns den goda näringsriktiga maten, där fanns tid att sitta ner, där fanns också den livsviktiga sociala gemenskapen.

Så därför ett ord på vägen till den förtroendevalda nykomlingen: Ändra färdriktning, låt oss leva medan vi lever. Dags nog kommer slutet..

Halldis Malm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons