Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill inte få hjälp av en robot

Annons

Vår PRO-förening har nyligen haft årsmöte, vi har lämnat ett aktivt verksamhetsår bakom oss. Kliver över tröskeln till ett nytt med idel nya utmaningar.

Distriktets talesman berättade helt lyriskt om det nya digitala samhället som väntar oss . En helt ny värld som välkomnar oss med stora famnen och obegränsade möjligheter. Som vi tacksamt skulle ta emot och anpassa oss till. Vet hon vad hon talar om? Knappast, det är stor skillnad på äldre och äldre. Vi som står på nedersta trappstegen hinner inte med i svängarna och många av oss varken vill eller kan ta nästa trappsteg.

Vi kan inte hantera de rätta verktygen. Var femte person över 65 år i Sverige saknar helt apparater med internet och missar därmed att dra nytta av viktiga samhällsfunktioner. Forskaren menar att myndigheter i dag har alldeles för bråttom att införa ny teknik vilket medför allvarliga konsekvenser.

Vi är alltså en grupp som hamnar i totalt utanförskap. Jag tillhör den gruppen och är snart redo att ta fram stridsyxan för att försvar mitt revir. Förresten jag vet inte ens skillnaden på digitalt och analogt, tror ändå att analogt är mera greppbart.

Jag vill kunna leva resten av mitt liv utan dessa moderniteter. Jag behöver ingen Smartphone som kostar tusentals kronor. En apparat som hos vissa lett till missbruksproblem, där de helt tappat kontakten med vardagsnuet.

Jag vill inte paddmejla, jag vill inte näthandla, jag vill inte ha en robot i stället för hemtjänst, jag vill inte övervakas med kamera. Jag vill både se, höra och känna den som kommer hem till mig för att hjälpa mig den dagen jag behöver detta.

I dagsläget klarar jag mig ganska bra om jag bara jag fått ordning på min färdtjänstansökan. En samhällstjänst som skulle underlätta och förstärka min möjlighet att hänga med i den sociala gemenskapen. Jag har kämpat i två månader nu men någonstans fungerar inte kommunikationerna trots den gamla hederliga närkontakten. När det sen blir dags för vårekipering så får jag väl nöja mig med de två secondhand-butikerna vi har i byn. Alltid finns det något som passar en gammal grånad kärring som egentligen ändå trivs bäst i de gamla ingådda galoscherna…

Halldis Malm, 85+, Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons