Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar vi fler vargar?

Annons

Nu startar det stora vargexperimentet för att som forskarna säger göra den nordiska vargstammen mindre inavlad.

Jag hoppas att alla berörda politiker tänker på att det är de som bär det yttersta ansvaret för detta gigantiska experiment.

Länsstyrelsen i Dalarna har tidigare pekat ut Nornreviret som ett av reviren för utplantering av vargvalpar från den finskryska flyttvargen som nu befinner sig i trakten av Junsele. I andra hand ska vargvalpar importeras från djurparker i Ryssland.

I Västmanland har man föreslagit Färnareviret, detta berör Skinnskattebergs kommun och Fagersta kommun. Innan vargvalparna placeras ut måste markägare och jakträttsinnehavare säga ja till utsättningen. Många skogsbolag har kvar jakträtten, man upplåter endast jakten till arrendatorerna.

I många fall kan då jaktarrendatorerna köras över.

Någon eventuell framtida vargjakt kommer sannolikt inte att få förekomma i dessa vargrevir där man har utplanterat vargvalpar.

Hur kommer Norbergs kommun att agera när man föreslår Nornreviret? Kommer man att följa den skrivelsen man gjorde till länstyrelsen i Västmanland som fullmäktige enades om, var det gäller vargfrågor i kommunen? Att även trycka på länsstyrelsen i Dalarna?

När kommer länsstyrelsen i Västmanland till Norberg och informerar om vargläget? Kommer det finnas möjlighet för kommuninnevånare att få ställa frågor till länsstyrelsen och kommunpolitikerna i vargfrågan?

Nu har en EU-kommissionär försökt detaljstyra den svenska vargförvaltningen. Vargarna fortsätter att föröka sig i snabb takt, redan

i år beräknas det finnas cirka 450 vargar i det svenska vargbältet.

Vanmakten sprider sig bland människor som berörs, skogsägare, jordbrukare, fårägare, företagare, jägare, boende med flera.

Men det är klart, landsbygdsbefolkningen kostar bara pengar enligt de nu

i Sverige styrande politiska partierna.

Landsbygdspartiet Oberoende

Ola Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons