Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knagglig väg att vandra för äldre ...

Annons

Lite guldkant på äldre dar uppskattas.

Avsaknaden av visionärt tänkande är påfallande inom Norbergs kommun enligt ny-moderaterna Filipsson och Skansfors (21/12). Det har gjort att jag i min tur har fått många tankar om visionärt tänkande Precis som ni så saknar jag också någon i opposition som kan tala klarspråk och vågar påverka. Varför hoppade ni av politiken ni som sitter inne med så mycken kunskap? Ser att ni bytt parti, desto större anledning att finnas med. För de nya kaxiga ungmoderaterna som klädde hela Norberg med sina valsedlar vid förra valet bara försvann, de som lovade oss gamlingar guld och gröna skogar utan veta vad de talade om. De hade nog ingen aning om hur det skulle gå till att guldkanta de äldres vardag. Hur vi skulle kunna ges möjlighet att välj rätt boendeformer, få god mat från en meny, en snaps till sillen och kanske en konjak till kaffet.

Men med lite framförhållning och rätt moderat på rätt plats skulle man kanske kunna förverkliga den visionen. Vägen dit är dock lång och knagglig, låt oss börja med en vandring med rollator i Norbergs centrum. Redan där stöter man på patrull, trottoarkanterna är höga och för många. Vore man då ute i penningärenden för att försöka få ut några kronor i hålet på väggen vid Cubera. Ja, så kan man ge sig attan på att apparaten för tillfället är ur funktion. Händer allt för ofta för att vara en tillfällighet, alla bankers ansvar men ändå ingens. Det blir vi gamlingar som blir lidande, vi som inte kan Swisha, det som lär vara nyaste nytt inom penninghantering. Nu ska till vi till och med Swisha in kollekten när man går i kyrkan på söndagarna.

Jag varken kan eller vill swisha och jag vägrar att acceptera ett kontantlöst samhälle. Liksom jag vägrar att bli slav under en mobiltelefon.

Två nya partier föddes i Norberg vid förra valet, nämligen Sverigedemokraterna, som enligt Skansfors och Filipsson är det enda parti som förstår innebörden av demokrati och vilket ansvar oppositionen har i ett sunt politiskt system...

Det andra partiet som såg dagens ljus vid det valet var Norbergs Framtid, ett parti som också gick ut stenhårt med sitt budskap. Ett parti som ville förnya och förändra, ett parti som trappade upp spelet om makten i byn med några snäpp. Men va har dom gjort, definitivt inte blickat framåt utan bakåt, har nästan blivit en kopia av "Norbergare minns". Skapat träffar i kyrkans regi och där tillsammans med byns äldre innevånare fördjupat sig i Norbergs storhetstid. Då våra gruvor var fyllda med malm, masugnar som förädlade och exporterade, mekaniska verkstäder med fulltecknade orderblock.

Thorshammars unika verkstad och Nordansjö ångsåg som ångade på för fullt Visserligen har träffarna varit mycket uppskattade men vart har dom lett? Inget framåt-tänk i alla fall, utan bara en längtan tillbaka till den tiden då Norberg hade allt.

Arbete och bostäder till alla, massor av affärer att handla i, postkontor och banker, ett nybyggt ålderdomshem med bästa tänkbara service, hemsamariter som hade tid, där man själv fick bedöma biståndet… I herrarna Skansfors och Filipssons visioner finns tanken om ett eget Boviera i Norberg, då helst på någon av de befintliga tomterna nere vid Norens strand.Med inbyggd trygghet, gemenskap och harmonisk livsstil. Jo man tackar och ser framemot en skön eftermiddag i en ombonad vinterträdgård.

Djupt nedsjunken i en pösig skinnfåtölj, med ett glas rött i handen, lyssnande till smäktande toner av Vivaldi....

Halldis Malm, 84+ (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons